most olvasom

 

kommentek

+ könyvjelzőnek

Könyvjelzőhöz hozzáadás!

Népszámlálás

Visszatérő olvasóm vagy?
Igen !
Én is!
42
  
pollcode.com free polls

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Címkék

alapítvány (1) alfa hold (1) alfred bester (3) alien (3) anachronox (2) andre norton (1) apokalipszis (1) arthur c clarke (6) asimov (4) átjáró (3) a e van vogt (4) a feny ura (1) a lathatatlan ember (1) a sci fi mesterei (6) a sötétség balkeze (1) a város (1) beljajev (4) bioshock (1) c.s.lewis (1) clifford d simak (2) cyril m kornbluth (2) dark fantasy (1) donovan agya (1) douglas adams (2) douglas coupland (1) dűne (5) égi esztega (1) fantasztikus (1) farenheit (1) frankenstein (1) frank herbert (8) frederik pohl (8) fritz leiber (1) galaktika (1) gbk (23) george orwell (1) gyűrűvilág (1) harrison (3) heinlein (2) herbert george wells (3) horror (3) hozsánna néked leibowitz (1) isaac asimov (9) jack london (2) jack vance (1) jevgenyij zamjatyin (1) joe hill (2) john wyndham (2) jövőlátó ember (1) képregény (13) kipling (1) könyvborító (210) kossuth fantasztikus sorozat (13) kozmikus főnyeremény (1) kozmosz (4) különös históriák (4) kurt vonnegut (3) larry niven (1) logan futása (2) lovecraft (1) metánbusz (2) metró (3) metropolisz (1) michael crichton (4) mordecai roshwald (1) mzb (1) néked (1) philip k dick (7) pierre barbet (2) pierre boulle (1) ray bradbury (1) robert sheckley (3) robert silverberg (3) robot (1) robotváros (6) roger zelazny (1) rozsdamentes acélpatkány (2) sci fi (204) sf (205) stanislaw lem (8) státuscivilizáció (1) stephen king (3) szimulátor (1) sztrugackij (4) technicolor időgép (1) tigris (1) tigris! tigris! (2) top100 (1) transz (1) triffidek (1) tudományos (1) tudományos fantasztikus (205) ursula k leguin (3) vándor (1) venus (1) világok harca (1) walter m miller jr (1) william gibson (1) zsoldos péter (3) Címkefelhő

Trenka Csaba Gábor: Egyenlítői Magyar Afrika

2011.12.14. 14:32 | fkristof | 4 komment

Share |
Címkék: sci fi tudományos fantasztikus könyvborító sf

Nagy kínkeservek közepette leküzdöttem magamban azt az érzést, hogy ezt a bejegyzést is letudjam a KFT zenekar egyik dalszövegének bemásolásával, ahogyan azt több mint egy éve megtettem a Technicolor időgép esetében (viszont lehet tippelni, hogy melyik dalszöveg lett volna az); úgy döntöttem, hogy ha már borítóból egyébként sincs különösebben sok, legalább bennem legyen annyi tisztesség, hogy írok egy pár soros ismertetőt a regényről (de előre szólok: nem lesz benne különösebb köszönet:)).

Jómagam sosem tudtam teljes biztonsággal eldönteni, hogy az alternatív történelmi regényeket be lehet-e egyáltalán sorolni a sci-fi műfajba, hiszen semmi más nem különbözteti meg őket egy történelmi regénytől, legyen az akár fikciós történelmi regény, hogy valahol a múltbéli események az általunk ismert irány helyett egy másik lehetőség felé kezdtek fordulni - a szerző tehát egy lehetséges “múltat” vázol a regényben, ami akár meg is történhetett volna, ha éppen úgy alakulnak a dolgok. Mert ha erről nézzük a dolgot, akkor a Führer-nap, Robert Harris műve vagy Jo Waltontól a Farthing nem bűnügyi regények, hanem sci-fik, mint ahogy Dick egyik leghíresebb alkotását, az Ember a fellegvárbant is mindenki sci-finek tartja. Trenka Csaba Gábor regényét is pontosan ezen okból esik nehezemre besorolni a tudományos-fantasztikus regények közé, hiszen abban sincs más csavarról szó, mint hogy a nácik nyerték meg a II. világháborút. Sebaj, az Agave Kiadó levette a vállamról a döntés terhét: a regény belső oldalinak egyikén szépen besorolják a tufa irodalom darabjai közé, úgyhogy nincs mese. Egyébként nem egy egetrengető könyv, aki egy kamasz szenvedéssel teli életére kíváncsi, az inkább olvassa el a Zabhegyezőt vagy a Hosszútávfutó magányosságát, aki pedig a történelmi regényeket kedveli, az forgasson mondjuk Jókai Mórt, mert ezerszer hasznosabban fogja tölteni az idejét, mint Lajtai Gábor élettörténetével. A főszereplő életunt stílusa hamar átragad az olvasóra is, ami szerintem a regényben ecsetelt érdektelen események tükrében elég szerencsétlen dolog, bár pont emiatt egyben elkerülhetetlen is; Gabika verekedésein, szerelmi kalandjain, családi balhéin és lájtos gengszter húzásain egyedül az segíthetne, ha a lefestett alternatív történelemi környezet érdekfeszítő lenne, csak hát egyáltalán nem az...áldom az eget, hogy dokumentum formában olvastam és nem fizettem érte egy vasat se (mielőtt pedig valaki beszólna emiatt - bár úgysem lenne ilyen - elárulom, hogy ha tetszett volna, akkor utólag fizettem is volna érte, hogy ott legyen a könyvespolcomon). A kissé negatívra sikerült ismertetőt ellensúlyozandó azért megpróbálkozom a pozitív szemléletmóddal is: ne feledjünk, hogy az Egyenlítői Magyar Afrika nem egy csak felejthető regény, hanem egy frankó kis Napoleon Boulevard album címe is egyben.



Bírtam-e a könyvet?: (3/5)
Értékeld a könyvet!: (0/5)

A bejegyzés trackback címe:

https://tufabor.blog.hu/api/trackback/id/tr743463116

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

besucher 2011.12.19. 19:50:51

Csakazértis:

"Szavannák, fekete nők!
Ó-ó-ó, Afrika!"

fkristof 2011.12.20. 08:59:39

@acélpatkány: Erre mondják, hogy ízlések és pofonok. Nekem nagy várakozásaim voltak a könyvvel szemben, mert mindhol csupa jót írtak róla, ennek ellenére sem sikerült elhitetnem magammal, hogy jól sikerült mű :) Biztos bennem van a hiba, ahogy mondani szokás mostanság, nekem nem jött át.

acélpatkány · http://acelpatkany.blogspot.com/ 2011.12.20. 10:08:58

Á, sok oka lehet, valakinek miért nem tetszik egy adott mű,másnak meg miért igen. Biztos tudnál mondani olyat ami meg neked tetszett és nekem nem. Ez a "nem jött át" dolog a legnagyobb hülyeség: mindenki azt szűri le, ami számára leszűrhető, pl. én biztos belelátok pár dolgot a könyvbe.
süti beállítások módosítása