most olvasom

 

kommentek

+ könyvjelzőnek

Könyvjelzőhöz hozzáadás!

Népszámlálás

Visszatérő olvasóm vagy?
Igen !
Én is!
42
  
pollcode.com free polls

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Címkék

alapítvány (1) alfa hold (1) alfred bester (3) alien (3) anachronox (2) andre norton (1) apokalipszis (1) arthur c clarke (6) asimov (4) átjáró (3) a e van vogt (4) a feny ura (1) a lathatatlan ember (1) a sci fi mesterei (6) a sötétség balkeze (1) a város (1) beljajev (4) bioshock (1) c.s.lewis (1) clifford d simak (2) cyril m kornbluth (2) dark fantasy (1) donovan agya (1) douglas adams (2) douglas coupland (1) dűne (5) égi esztega (1) fantasztikus (1) farenheit (1) frankenstein (1) frank herbert (8) frederik pohl (8) fritz leiber (1) galaktika (1) gbk (23) george orwell (1) gyűrűvilág (1) harrison (3) heinlein (2) herbert george wells (3) horror (3) hozsánna néked leibowitz (1) isaac asimov (9) jack london (2) jack vance (1) jevgenyij zamjatyin (1) joe hill (2) john wyndham (2) jövőlátó ember (1) képregény (13) kipling (1) könyvborító (210) kossuth fantasztikus sorozat (13) kozmikus főnyeremény (1) kozmosz (4) különös históriák (4) kurt vonnegut (3) larry niven (1) logan futása (2) lovecraft (1) metánbusz (2) metró (3) metropolisz (1) michael crichton (4) mordecai roshwald (1) mzb (1) néked (1) philip k dick (7) pierre barbet (2) pierre boulle (1) ray bradbury (1) robert sheckley (3) robert silverberg (3) robot (1) robotváros (6) roger zelazny (1) rozsdamentes acélpatkány (2) sci fi (204) sf (205) stanislaw lem (8) státuscivilizáció (1) stephen king (3) szimulátor (1) sztrugackij (4) technicolor időgép (1) tigris (1) tigris! tigris! (2) top100 (1) transz (1) triffidek (1) tudományos (1) tudományos fantasztikus (205) ursula k leguin (3) vándor (1) venus (1) világok harca (1) walter m miller jr (1) william gibson (1) zsoldos péter (3) Címkefelhő

A. és B. Sztrugackij: Egymilliárd évvel a világvége előtt

2012.11.27. 08:49 | fkristof | Szólj hozzá!

Share |
Címkék: sci fi tudományos fantasztikus könyvborító sf sztrugackij

A bejegyzés szomorú aktualitását az adja, hogy múlt hét óta mindkét Sztrugackij testvért a túlvilágon tudhatjuk: tizenegy évvel bátyja halálát követően, 79 éves korában elhunyt Borisz Sztrugackij is. Nyugodjék (illetve nyugodjanak) békében.

Egymilliárd évvel a világvége előtt című regényüket cirka egy évvel ezelőtt olvastam és eléggé tetszett. Trükkös egy könyvről van szó: az ember nekilát és rögtön mosolyog egy jót, ahogy a szétszórt, első benyomásra igénytelennek tűnő főszereplőt, a társasházban sínylődő tudósembert megismeri, aztán szépen, fokozatosan bevezetik a morális és egzisztenciális kérdések, valamint a tudományos hipotézisek csöppet sem komolytalan világába. Nekem az első pár oldal után az a Zoltán nevű, Jézus-kinézetű fizikushallgató ötlött eszembe, akivel “volt szerencsém” fél évig egy albérleti szobában lakni. Úgy nézett ki egyébként, ahogy az ember az ilyen szerzeteket elképzeli: loncsos szakáll, zsíros haj, pocok szemek, s ráadásul folyton körülvette valami rohadt idegesítő aura, ami attól is elvette az ember kedvét, hogy egyáltalán szóbaálljon vele. Az asztalán a félév során iszonyatos szemétdombot halmozott fel, s köszönhetően annak, hogy szülővárosa nagyjából 400 km távolságban feküdt, még annyi szerencséd sem volt, hogy hétvégente hazaegye a fene. Valamiért kifejezetten előnyben részesítette a káposztából készült ételeket, amiket igen orrfacsaró módon volt képes elkészíteni, no és a mosogatásban sem jeleskedett. Elsőre pontosan egy ilyen elvarázsolt alaknak képzeltem el a regény főhősét, de aztán beláttam, hogy felül kell bíráljam elhamarkodott gondolataimat. Utólag már összeállt a kép, pedig az elején még jót is mulattam azon, hogy ezt a “szórakozott professzort” mintha egy istennek sem akarnák hagyni, hogy dolgozzon, pedig áttörés előtt áll egy elmélet elkészítésében: folyton csörög a telefonja vagy ha nem, hát kopogtatnak az ajtón és beállít egy látogató, feszt felbukik a macskában, meg egyébként is olyan dög meleg van a lakásban, hogy rárohad az emberre a saját bőre. Hiszen azt gondolnánk, hogy ezek a külső körülmények csak a véletlennek köszönhetően gátolják az egészséges munkavégzést, s döngölik földbe a munkakedvet, pedig nem, egyáltalán nem így van...Mivel egy viszonylag rövid könyvről van szó (én átlagos sebességű olvasónak tartom magamat, nekem kb. 3,5 - 4 órámba került egyhuzamban legyűrni), ennél sokkal többet nem is írnék róla, meg különben is: a Sztrugackij testvérek neve mindenki számára biztosíték lehet arra nézve, hogy egy remek kis írást olvashat az érdeklődő. Azt azért elárulom, hogy űrutazásra, meg effélékre senki se számítson, a regény cselekménye majdnem teljes egészében egy kis lakásban játszódik, a Földön, nos, egymilliárd évvel a világvége előtt.



Bírtam-e a könyvet?: (5/5)
Értékeld a könyvet!: (0/5)

A bejegyzés trackback címe:

https://tufabor.blog.hu/api/trackback/id/tr614927688

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása