most olvasom

 

kommentek

+ könyvjelzőnek

Könyvjelzőhöz hozzáadás!

Népszámlálás

Visszatérő olvasóm vagy?
Igen !
Én is!
42
  
pollcode.com free polls

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Címkék

alapítvány (1) alfa hold (1) alfred bester (3) alien (3) anachronox (2) andre norton (1) apokalipszis (1) arthur c clarke (6) asimov (4) átjáró (3) a e van vogt (4) a feny ura (1) a lathatatlan ember (1) a sci fi mesterei (6) a sötétség balkeze (1) a város (1) beljajev (4) bioshock (1) c.s.lewis (1) clifford d simak (2) cyril m kornbluth (2) dark fantasy (1) donovan agya (1) douglas adams (2) douglas coupland (1) dűne (5) égi esztega (1) fantasztikus (1) farenheit (1) frankenstein (1) frank herbert (8) frederik pohl (8) fritz leiber (1) galaktika (1) gbk (23) george orwell (1) gyűrűvilág (1) harrison (3) heinlein (2) herbert george wells (3) horror (3) hozsánna néked leibowitz (1) isaac asimov (9) jack london (2) jack vance (1) jevgenyij zamjatyin (1) joe hill (2) john wyndham (2) jövőlátó ember (1) képregény (13) kipling (1) könyvborító (210) kossuth fantasztikus sorozat (13) kozmikus főnyeremény (1) kozmosz (4) különös históriák (4) kurt vonnegut (3) larry niven (1) logan futása (2) lovecraft (1) metánbusz (2) metró (3) metropolisz (1) michael crichton (4) mordecai roshwald (1) mzb (1) néked (1) philip k dick (7) pierre barbet (2) pierre boulle (1) ray bradbury (1) robert sheckley (3) robert silverberg (3) robot (1) robotváros (6) roger zelazny (1) rozsdamentes acélpatkány (2) sci fi (204) sf (205) stanislaw lem (8) státuscivilizáció (1) stephen king (3) szimulátor (1) sztrugackij (4) technicolor időgép (1) tigris (1) tigris! tigris! (2) top100 (1) transz (1) triffidek (1) tudományos (1) tudományos fantasztikus (205) ursula k leguin (3) vándor (1) venus (1) világok harca (1) walter m miller jr (1) william gibson (1) zsoldos péter (3) Címkefelhő

Frederik Pohl: A hícsik krónikái

2013.05.30. 10:36 | fkristof | Szólj hozzá!

Share |
Címkék: sci fi tudományos fantasztikus könyvborító sf frederik pohl

Cirka húsz évvel az eredetit követően, 2005-ben a magyar olvasók is kezükbe vehették a nem is annyira hús-vér, de azért még igencsak rúgkapáló Robinette Broadhead kalandjainak soron következő epizódját, amely A hícsík krónikái címet viseli. Nos, ezektől az olvasóktól én egy csöppet lemaradva, tavaly januárban olvastam el a kötetet, de amilyen csiga lassúsággal vánszorognak az események a hícsí-univerzumban, nem érzem, hogy túl sok lemaradásom lenne (sőt, a következő ismertetőt is akkortájt pötyögtem be, szóval azóta már egy betűre sem emlékszem a könyvből :D). Az előző regénnyel, a Találkozással nagyjából egy színvonalon elhelyezkedő, szórakoztató és érdekes regénnyel van dolgunk (noha szerintem a kelleténél többször igyekszik a főhős emlékeztetni bennünket, hogy ő már igazából nem él - ehhez kapcsolódóan a regényben kisezerszer elhangzik pl. a milliszekundum szó, ami egy idő után már roppant unalmas kezd lenni, meg amúgy is, Robin szeret picsogni, és ez néha kicsit megfekszi az olvasó gyomrát). A történet az emberiség és a címszereplő faj találkozását követő években játszódik - bár ami azt illeti, nagyobb részt a találkozás és a krónikák közötti időt meséli el Robin visszaemlékezéseit követve és sokkal kevesebbet tudunk meg a tulajdonképpeni jelenről és a jövőről, viszont annál többet magukról a hícsíkről, akik a könyv szereplőinek nem elhanyagolható hányadát teszik ki. Ami biztos: az előző kötetben leírt találkozással a múlt egy jelentős epizódja lezárult, amit mi sem bizonyít jobban, mint hogy az Átjárót újabban már idősek otthonának használják és ennek megfelelően átkeresztelték Szikkadt Sziklára. Ki gondolta volna az Átjáró-sorozat nyitó darabját olvasva, hogy az akkor élettel teli űrállomás erre a sorsra jut, hogy a termeit és folyosóit olyan öreg harcosok fogják benépesíteni, akiket már ketté roppantana a Föld gravitácója, nem pedig saját félelmeikkel és reményeikkel, a csupa bizonytalanságot rejtő ismeretlennel farkasszemet néző feltáró űrhajósok? A Föld is megoldani látszik a túlnépesedés, az éhínség, a bűnözés és terrorizmus problémáit, kezdenek helyes kerékvágásba kerülni a dolgok - de hát valami baj csak akad talán, valami, amit elsimíthat a mi kedvenc multimilliárdos főhősünk; nem olyan ez, mint a vihar előtti csend? Természetesen erről van szó, hiszen nem szabad megfeledkeznünk az Ellenségről, a titokzatos Orgyilkosokról, az idegen fajról, akik elől fülüket-farkukat behúzva eliszkoltak a hícsík, hogy elő se bújjanak addig, míg csak meg nem jelentek a radarernyőn az emberek. Az Ellenségről többet nem is írnék, mert nem akarom lelőni a könyv utolsó fejezeteinek tartalmát, legyen elég annyi, hogy aki végigolvassa a könyvet, az egy újabb “találkozás” részleteivel ismerkedhet meg.



Bírtam-e a könyvet?: (4/5)
Értékeld a könyvet!: (0/5)

A bejegyzés trackback címe:

https://tufabor.blog.hu/api/trackback/id/tr295333510

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása