most olvasom

 

kommentek

+ könyvjelzőnek

Könyvjelzőhöz hozzáadás!

Népszámlálás

Visszatérő olvasóm vagy?
Igen !
Én is!
42
  
pollcode.com free polls

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Címkék

alapítvány (1) alfa hold (1) alfred bester (3) alien (3) anachronox (2) andre norton (1) apokalipszis (1) arthur c clarke (6) asimov (4) átjáró (3) a e van vogt (4) a feny ura (1) a lathatatlan ember (1) a sci fi mesterei (6) a sötétség balkeze (1) a város (1) beljajev (4) bioshock (1) c.s.lewis (1) clifford d simak (2) cyril m kornbluth (2) dark fantasy (1) donovan agya (1) douglas adams (2) douglas coupland (1) dűne (5) égi esztega (1) fantasztikus (1) farenheit (1) frankenstein (1) frank herbert (8) frederik pohl (8) fritz leiber (1) galaktika (1) gbk (23) george orwell (1) gyűrűvilág (1) harrison (3) heinlein (2) herbert george wells (3) horror (3) hozsánna néked leibowitz (1) isaac asimov (9) jack london (2) jack vance (1) jevgenyij zamjatyin (1) joe hill (2) john wyndham (2) jövőlátó ember (1) képregény (13) kipling (1) könyvborító (210) kossuth fantasztikus sorozat (13) kozmikus főnyeremény (1) kozmosz (4) különös históriák (4) kurt vonnegut (3) larry niven (1) logan futása (2) lovecraft (1) metánbusz (2) metró (3) metropolisz (1) michael crichton (4) mordecai roshwald (1) mzb (1) néked (1) philip k dick (7) pierre barbet (2) pierre boulle (1) ray bradbury (1) robert sheckley (3) robert silverberg (3) robot (1) robotváros (6) roger zelazny (1) rozsdamentes acélpatkány (2) sci fi (204) sf (205) stanislaw lem (8) státuscivilizáció (1) stephen king (3) szimulátor (1) sztrugackij (4) technicolor időgép (1) tigris (1) tigris! tigris! (2) top100 (1) transz (1) triffidek (1) tudományos (1) tudományos fantasztikus (205) ursula k leguin (3) vándor (1) venus (1) világok harca (1) walter m miller jr (1) william gibson (1) zsoldos péter (3) Címkefelhő

Alan Dean Foster: Alien 3 - Az út végén a halál

2013.08.29. 13:26 | fkristof | 1 komment

Share |
Címkék: alien sci fi tudományos fantasztikus könyvborító sf

Valószínűsítem, hogy könyvből jobb filmet lehet készíteni mint filmből/forgatókönyvből regényt - ezzel azt hiszem, sikerült röviden és tömören kifejtenem a véleményemet az Alien 3 - Az út végén a halál című sci-fi alkotásról. A megregényesítéssel azt az Alan Dean Fostert bízták meg, aki a korábbi két részből is regényt faragott (az első borítóit itt tekinthetitek meg, a második regénnyel pedig emitt foglalkoztam), azok ellenben valamiért jobban sikerültek, illetve ha jól emlékszem tartalmaztak olyan részeket is, amelyek segítettek a film teljesebb megértéséhez, átlátásához. A harmadik részből készült könyv sajnos semmit nem tesz hozzá a film történetéhez, cselekményéhez és/vagy hangulatához, hanem annak egy az egyben való, erősen középszerű átírása. Egyébként rengetegszer nyilatkozzák az “így készült” filmes extra tartalmakban, hogy valakit úgy magával ragadott egy forgatókönyv, hogy képtelen volt letenni azt vagy hogy ez és ez a forgatókönyv volt a legjobb, amit életében olvasott. Nos, ez az állítás az én esetenben egészen biztosan nem állja meg a helyét, legalábbis, ami az elkészült regényt illeti (az Alien 3 kétlemez extra dvdjének werkfilmjei alapján a film forgatókönyve egyébként jó párszor módosult, amíg végül megállapodtak a végső változatnál, ami aztán alapul szolgált a könyv-átiratnak). A sztorit biztos sokan ismerik: Ripley harmadszor is kénytelen szembe nézni a jó öreg xeno fenyegetéssel, ezúttal az első részhez hasonlóan “csak” egyetlen idegen tör egy kis kolónia életére; hősnőnk tökösebb, mint valaha, kopaszra borotválja fejét, aztán egy csapat börtöntöltelék élére állva fogócskázik egyet az idegennel. Lehet, hogy az én ízlésem kifacsart, de nekem fordított sorrendben tetszenek az Alien-filmek: legjobban a negyedik rész, azután a harmadik és így tovább. A remek hármas részhez külön emlékem is fűződik: ez volt az első rész, amit láttam (akkor még csak hármat forgattak le a sorozatból), még a vhs korszak idején. Osztálytársam apja amolyan egyszemélyes videókölcsönzőként funkcionált, mivel legnagyobb örömünkre mindig hozzájutott a legfrissebb kiadásokhoz és kis pénzért sokszorosította őket - az Alien 3 is az ő jóvoltából került a legjátszónkba. A véglegesített forgatókönyvekről szólva egy kis adalék, amit még megemlítenék: az ifjonc koromban látott filmben tuti, hogy egy kutyából bújt elő az idegen, míg a könyvben és a dvd kiadásban is egy igavonó barom szolgáltatja a gazdatestet. Szóval az is lehet, hogy kilencvenháromban, a könyv megjelenésekor még voltak benne újdonságként ható részek, amit a moziba járók nem ismerhettek, de húsz év elteltével már semmivel sem tudja a film-élményt kiegészíteni. Csak ha már végképp nincs semmi olvasnivalótok, akkor vegyétek elő.



Bírtam-e a könyvet?: (3/5)
Értékeld a könyvet!: (0/5)

A bejegyzés trackback címe:

https://tufabor.blog.hu/api/trackback/id/tr655483384

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

besucher 2013.09.04. 10:09:03

Örülök, hogy írtál, még ha ilyen uncsi könyvről is. Tessék haladni előre.
süti beállítások módosítása