most olvasom

 

kommentek

+ könyvjelzőnek

Könyvjelzőhöz hozzáadás!

Népszámlálás

Visszatérő olvasóm vagy?
Igen !
Én is!
42
  
pollcode.com free polls

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Címkék

alapítvány (1) alfa hold (1) alfred bester (3) alien (3) anachronox (2) andre norton (1) apokalipszis (1) arthur c clarke (6) asimov (4) átjáró (3) a e van vogt (4) a feny ura (1) a lathatatlan ember (1) a sci fi mesterei (6) a sötétség balkeze (1) a város (1) beljajev (4) bioshock (1) c.s.lewis (1) clifford d simak (2) cyril m kornbluth (2) dark fantasy (1) donovan agya (1) douglas adams (2) douglas coupland (1) dűne (5) égi esztega (1) fantasztikus (1) farenheit (1) frankenstein (1) frank herbert (8) frederik pohl (8) fritz leiber (1) galaktika (1) gbk (23) george orwell (1) gyűrűvilág (1) harrison (3) heinlein (2) herbert george wells (3) horror (3) hozsánna néked leibowitz (1) isaac asimov (9) jack london (2) jack vance (1) jevgenyij zamjatyin (1) joe hill (2) john wyndham (2) jövőlátó ember (1) képregény (13) kipling (1) könyvborító (210) kossuth fantasztikus sorozat (13) kozmikus főnyeremény (1) kozmosz (4) különös históriák (4) kurt vonnegut (3) larry niven (1) logan futása (2) lovecraft (1) metánbusz (2) metró (3) metropolisz (1) michael crichton (4) mordecai roshwald (1) mzb (1) néked (1) philip k dick (7) pierre barbet (2) pierre boulle (1) ray bradbury (1) robert sheckley (3) robert silverberg (3) robot (1) robotváros (6) roger zelazny (1) rozsdamentes acélpatkány (2) sci fi (204) sf (205) stanislaw lem (8) státuscivilizáció (1) stephen king (3) szimulátor (1) sztrugackij (4) technicolor időgép (1) tigris (1) tigris! tigris! (2) top100 (1) transz (1) triffidek (1) tudományos (1) tudományos fantasztikus (205) ursula k leguin (3) vándor (1) venus (1) világok harca (1) walter m miller jr (1) william gibson (1) zsoldos péter (3) Címkefelhő

Michael P. Kube-McDowell: Odüsszeia

2013.10.10. 13:18 | fkristof | 4 komment

Share |
Címkék: sci fi tudományos fantasztikus könyvborító isaac asimov sf robotváros

Főhősünknek, Derec-nek megvan a maga baja. Egyrészt heveny amnéziával tér magához egy ismeretlen kisbolygó felszínén, mentőkapszulájának ülésébe szíjazva - sajnos, hogy honnan menekült és miért vagy hogy ki ő egyáltalán, arról halvány pótsegéd fogalma sincsen (ami azt illeti, a Derec nevet is csak jobb híján adja magának, de úgy van vele, hogy kezdetnek megteszi). Másrészt a kisbolygón serény munkába temetkezett robotok nyüzsögnek, akik nem túl informatívak Derec-kel szemben, bár annyi már a könyv elején kiderül, hogy valami bányászati tevékenységgel foglalkoznak és ahogyan azt már Asimov Robottörténeteiből (vagy éppen az Én, a robot című novellagyűjteményéből) jól tudjuk, gúzsba köti őket a Robotika Három Törvénye (ezek nyilván mindenkinek a könyökén jönnek ki, ezért nem kezdem el újból elcitálni őket), amiből, mint ismeretes, igazán érdekes szituációk szoktak kerekedni. Harmadrészt a bányászati telepet mindenre elszánt űrkalózok veszik támadásuk alá, egyszóval Derec barátunk igazán küzdelmes napok elé néz...Isaac Asimov, élete alkonyán úgy határozott, hogy önként és dalolva adja át a stafétabotot néhány kiválasztott követőjének - így született meg a bábáskodása alatt a saját nevével fémjelzett hatkötetes regényfolyam, az Isaac Asimov Robotvárosa. A regényeket a tanítványok a mester útmutatásával és az asimovi robotika-elvek szem előtt tartásával írták meg, de maga a történet és az írás a öt különböző szerző érdeme. A sorozat indító kötete az Odüsszeia címet viseli, szerzője az előttem totál ismeretlen Michael P. Kube-McDowell, akinek a nevével még soha ezelőtt nem találkoztam. A magyar megjelenés külön érdekessége, hogy az első két kötet két kiadást is megélt: először a Valhalla Páholy jelentette meg őket, a folytatással azonban örökre adós maradt, másodszor a Magyar Könyvklub vállalkozott a Robotváros megjelentetésére, azonban ők már mind a hat történetet az olvasók elé bocsátották, új fordításban, három kötetben. Ezt csak azért mondom el, hogy aki szeretne otthon egy példányt a sorozatból, az ne fusson lyukra a vallhallás kiadványokkal (én megszívtam, csak azért mondom). A nyitó epizód alapján még nem alkottam véleményt, hogy mennyire lehet érdekfeszítő a teljes történet, a kezdet azonban kellőképpen megalapozottnak tűnik egy jó kis kalandhoz a robotok könyörtelen logikán alapuló birodalmában. Igyekszem végignyomni mind a hatot.



Bírtam-e a könyvet?: (3/5)
Értékeld a könyvet!: (0/5)

A bejegyzés trackback címe:

https://tufabor.blog.hu/api/trackback/id/tr535561876

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

besucher 2013.10.11. 09:45:18

A King Kongot idézően falat mászó és hölgyet cipelő robot hangulatos és figyelmet felkeltő borító. Lehet, hogy én is rápróbálok a könyvre.

fkristof 2013.10.12. 10:53:15

@besucher: Véletlen egybeesés, de pont most vettem meg dvd-n gyermekkorom egyik kedvencét a '76-os King Kong-ot. Újranézve persze már nem akkor szám, mint anno, de a nosztalgikus érzés miatt nálam még mindig jobban bejön a Peter Jackson-féle remakenél, ami persze jóval színvonalasabb, de mégis... Az általad említett borító amúgy a Robotváros 2. egyik jelenetét illusztrálja.

acélpatkány · http://acelpatkany.blogspot.com/ 2013.11.04. 11:19:44

Bennem is éppen a napokban fogalmazódott meg, hogy meg kéne sasolni, mit alkottak Asimov bácsi "örökén", és miért nem pakolták ezeket a "kanonizált" univerzumba (mint Tiedemann robotregényeit vagy a Kalibán-sorozatot, egyébként azok is tervben vannak).

fkristof 2013.11.05. 11:07:10

@acélpatkány: Én az általad említett könyvek közül egyet sem olvastam, mindenesetre a Robotváros-sorozat a klasszikus, Elijah Baley-sorozatból megismert alapokra épül: a pozitronikus agyú robotok és a Három Törvény teremtik meg a közvetlen összefonódást, de utalásokat tesznek az Aurórára, a Solariára, felmerül néhány ismert asimovi robotikus neve, megemlítik az űrjárók és a földlakók történelmét, továbbá hőseink bebarangolják az "acélbarlangok" egy kis hányadát is.
süti beállítások módosítása