most olvasom

 

kommentek

+ könyvjelzőnek

Könyvjelzőhöz hozzáadás!

Népszámlálás

Visszatérő olvasóm vagy?
Igen !
Én is!
42
  
pollcode.com free polls

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Címkék

alapítvány (1) alfa hold (1) alfred bester (3) alien (3) anachronox (2) andre norton (1) apokalipszis (1) arthur c clarke (6) asimov (4) átjáró (3) a e van vogt (4) a feny ura (1) a lathatatlan ember (1) a sci fi mesterei (6) a sötétség balkeze (1) a város (1) beljajev (4) bioshock (1) c.s.lewis (1) clifford d simak (2) cyril m kornbluth (2) dark fantasy (1) donovan agya (1) douglas adams (2) douglas coupland (1) dűne (5) égi esztega (1) fantasztikus (1) farenheit (1) frankenstein (1) frank herbert (8) frederik pohl (8) fritz leiber (1) galaktika (1) gbk (23) george orwell (1) gyűrűvilág (1) harrison (3) heinlein (2) herbert george wells (3) horror (3) hozsánna néked leibowitz (1) isaac asimov (9) jack london (2) jack vance (1) jevgenyij zamjatyin (1) joe hill (2) john wyndham (2) jövőlátó ember (1) képregény (13) kipling (1) könyvborító (210) kossuth fantasztikus sorozat (13) kozmikus főnyeremény (1) kozmosz (4) különös históriák (4) kurt vonnegut (3) larry niven (1) logan futása (2) lovecraft (1) metánbusz (2) metró (3) metropolisz (1) michael crichton (4) mordecai roshwald (1) mzb (1) néked (1) philip k dick (7) pierre barbet (2) pierre boulle (1) ray bradbury (1) robert sheckley (3) robert silverberg (3) robot (1) robotváros (6) roger zelazny (1) rozsdamentes acélpatkány (2) sci fi (204) sf (205) stanislaw lem (8) státuscivilizáció (1) stephen king (3) szimulátor (1) sztrugackij (4) technicolor időgép (1) tigris (1) tigris! tigris! (2) top100 (1) transz (1) triffidek (1) tudományos (1) tudományos fantasztikus (205) ursula k leguin (3) vándor (1) venus (1) világok harca (1) walter m miller jr (1) william gibson (1) zsoldos péter (3) Címkefelhő

Alekszandr Beljajev: Elveszett hajók szigete

2014.01.05. 11:31 | fkristof | 1 komment

Share |
Címkék: tudományos fantasztikus könyvborító sf beljajev

Ismét az ismeretlen óceánok kalandos vizeire evezek, ahogyan azt pár héttel ezelőtt már megtettem China Miéville Armada című regénye esetében - a steampunk és horror elemekkel átszőtt Avank-idézés helyett azonban ezúttal meg kell hogy elégedjen a kedves olvasó egy jóval szerényebb és kevésbé komplikált kalanddal. A helyszín ismét egy úszó város, amelyet ezúttal nem az emberi akarat, hanem az Atlanti-óceán egyik igen különös és misztikus “szeglete”, a Sargasso-tenger hív életre (a Sargassoval egyébként már találkozhatott az, aki régebbi olvasója a Tufabornak). Röviden arról van szó (és itt segítségül hívom a Wikipédiát), hogy Sargasso-tenger a Föld egyetlen part nélküli tengere, amelyet az óceáni áramlatok összjátéka hozott létre és tart fent, meglehetősen szélcsendes vidék, a felszínét egybefüggő moszaterdő borítja, úgy egyébként pedig előszeretettel tartja fogságában a határain belülre keveredő Kolumbusz Kristófokat meg egyéb tengeri hulladékokat. A következő gondolat fordult meg Alekszandr Beljajev fejében: mi van akkor, ha a hatalmas, nyugodt tenger kellős közepén tucatszám rekedtek meg arra tévedt hajók, melyeket a szélcsend és az áramlatok kénye-kedve egy kupacba hordott össze az évszázadok során? És meg ezzel meg is született az Elveszett hajók szigete, a Sargasso-tengeren veszteglő tengerészeti múzeum, ugyanakkor nagyjából ki is fújt a sztori tudományos-fantasztikus töltete, habár az így kiötlött háttér egzotikus környezetet biztosít egy kis verekedéshez és lövöldözéshez; továbbá szeretnék mindenkit megnyugtatni: természetesen a szerelemtől lángra lobbanó szíveket sem felejtette ki a szerző a történetből. Főhősünk, az ízig-vérig gentleman Mr. Gattling egy csinos fehérnép - Ms Kingman - valamint egy alapvetően sunyi és pénzéhes detektív - Jim Simpkins - társaságában vetődik a szigetre, ahol egy sokszínű kompánia rendezkedett be a túlélésre: hajótöröttek szedett-vedett csapata, akiket egy diktátori hajlamokkal megvert gonosztevő tart rémuralma alatt - ahol pedig diktatúra van, ott előbb-utóbb kitör a forradalom, csak jönnie kell valakinek, aki felkavarja az (ezúttal szó szerint vett) állóvizet. A történet Magyarországon a Robur 12. lapszámában jelent meg, gazdagon illusztrálva. Már csak azért is gondoltam, hogy szentelek az írásműnek egy bejegyzést, hogy azok is megcsodálhassák Zórád Ernő grafikáit, akik még nem találkoztak a magazinnak ezzel a számával (sőt, mint azt majd látni lehet, több orosz kiadványban szintén illusztrálták az Elveszett hajók szigetét). A Robur oldalait fényképezőgéppel kaptam le, majd áteresztettem őket a Fotóbolton, ahol sajnos néhány oldalszéltől meg kellett válnom (mert gondolom, senki sem lett volna kíváncsi a lapszélt leszorító ujjamira vagy a zseblámpámra, amit nehezéknek használtam :)), de szerintem azért egész élvezhetően sikerültek a képek.




Bírtam-e a könyvet?: (3/5)
Értékeld a könyvet!: (0/5)

A bejegyzés trackback címe:

https://tufabor.blog.hu/api/trackback/id/tr465735464

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

besucher 2014.01.06. 08:40:08

A szerzőtől A kétéltű ember c. romaticizáló SF-könyvet olvastam, még a Delfin-sorozatból. Ez is hasonlóan hangzik, és a képek megkapóan vadromantikusak. Egy laza esti olvasmányt tuti megér.
süti beállítások módosítása