most olvasom

 

kommentek

+ könyvjelzőnek

Könyvjelzőhöz hozzáadás!

Népszámlálás

Visszatérő olvasóm vagy?
Igen !
Én is!
42
  
pollcode.com free polls

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Címkék

alapítvány (1) alfa hold (1) alfred bester (3) alien (3) anachronox (2) andre norton (1) apokalipszis (1) arthur c clarke (6) asimov (4) átjáró (3) a e van vogt (4) a feny ura (1) a lathatatlan ember (1) a sci fi mesterei (6) a sötétség balkeze (1) a város (1) beljajev (4) bioshock (1) c.s.lewis (1) clifford d simak (2) cyril m kornbluth (2) dark fantasy (1) donovan agya (1) douglas adams (2) douglas coupland (1) dűne (5) égi esztega (1) fantasztikus (1) farenheit (1) frankenstein (1) frank herbert (8) frederik pohl (8) fritz leiber (1) galaktika (1) gbk (23) george orwell (1) gyűrűvilág (1) harrison (3) heinlein (2) herbert george wells (3) horror (3) hozsánna néked leibowitz (1) isaac asimov (9) jack london (2) jack vance (1) jevgenyij zamjatyin (1) joe hill (2) john wyndham (2) jövőlátó ember (1) képregény (13) kipling (1) könyvborító (210) kossuth fantasztikus sorozat (13) kozmikus főnyeremény (1) kozmosz (4) különös históriák (4) kurt vonnegut (3) larry niven (1) logan futása (2) lovecraft (1) metánbusz (2) metró (3) metropolisz (1) michael crichton (4) mordecai roshwald (1) mzb (1) néked (1) philip k dick (7) pierre barbet (2) pierre boulle (1) ray bradbury (1) robert sheckley (3) robert silverberg (3) robot (1) robotváros (6) roger zelazny (1) rozsdamentes acélpatkány (2) sci fi (204) sf (205) stanislaw lem (8) státuscivilizáció (1) stephen king (3) szimulátor (1) sztrugackij (4) technicolor időgép (1) tigris (1) tigris! tigris! (2) top100 (1) transz (1) triffidek (1) tudományos (1) tudományos fantasztikus (205) ursula k leguin (3) vándor (1) venus (1) világok harca (1) walter m miller jr (1) william gibson (1) zsoldos péter (3) Címkefelhő

Stanislaw Lem: Solaris

2016.09.15. 10:37 | fkristof | 1 komment

Share |
Címkék: sci fi tudományos fantasztikus stanislaw lem könyvborító sf

me, hát elérkeztem a 200. borító-galéria bemutatásához, így arra jutottam, hogy az alkalomhoz illően valami fajsúlyos, számos kiadást megért regény fedlapjaiból készítek összeállítást: legyen miben gyönyörködnie a kedves olvasónak." - gondoltam, azután utánaszámoltam és a számok mást mutattak! Szabotázs történt! Nem 200, hanem 201 ! Basszus, ezt rendesen benéztem, elpazaroltam a Vastanácsra a "Jubileumi Bejegyzést", nem rossz könyv ugyan, de mégis... Hát, ezért már nem fogom megváltoztatni a kialakult sorrendet, hiszen jelentősége semmi, kétszáz regény ide vagy oda, ugyan ki számolja, nem igaz? :D  No, de eredetileg ide (vagyis oda), amint azt a fejléc is mutatja Stanislaw Lem Solaris című regényét szántam, amely számomra a sci-fi felé történő tapogatózásaim kezdetét idézi fel, amolyan mérföldkő, bár ez kissé patetikusan hangzik. A könyv egyébként évekig a polcon pihent, ámbár nem az enyémen, hanem fateromén. Apa tagja volt a Magyar Könyvklubnak, ahonnan háborús regényeket vásárolt negyedévente, és a könyvklubosok - talán az új belépő felé tanúsított figyelmesség gyanánt - ajándékba küldték neki ezt a keményfedeles kötetet, amit ő gyakorlatilag soha a kezébe se vett (katonák, kémek, nácik, szovjetek jöhetnek minden mennyiségben, de a tudományos-fantasztikumot nem csípi), én azonban időről-időre levettem a méltánytalanul elhanyagolt regényt a polcról, hogy szemezzek vele, majd visszategyem a helyére. Amikor végül rászántam magamat az elolvasására (akkor már asszem túl voltam a Világok harcán, az Alapítvány-trilógián, meg pár Aliens-regényen, szóval kedvet kaptam az SF-hez), ültő helyemben nyomtam le a nyomasztó, mégis lehengerlő írást. Talán mondanom sem kell: a kötet azonmód átvándorolt a saját könyvespolcomra, s azóta is megbecsült darabja. Ismét elröppent pár év, megszületett ez a blog, s már az elején felmerült bennem, hogy a Solaris megérdemel egy posztot (hiszen akkora alapmű), besucher barátom, akihez már korábban is fordultam egy-egy ismertetőért, ehhez úgyszintén írt pár sort, szóval minden összeállt a bejegyzéshez, csak valahogy mindig elhalasztódott a dolog (besuchernek 2013-ra ígértem, hogy viszontláthatja az írását a blogban, szóval alig 3 év csúszásban vagyok az ígértemhez képest :)). Az adóságokat meg kell adni, a tartozásokat rendezni kell, ez nem vitás, következzék hát besucher véleménye a Solarisról.

solaris_victongai.jpg

“Ez a klasszikus sci-fi-regény. Csak szuperlativuszokban lehet beszélni róla. Mind SF-szempontból, mind szépirodalmi szempontból remek olvasnivaló. Jók a karakterek, izgalmas a történet, varázslatos a helyszín, sejtelmesek a jelenetek, elgondolkodtató a világ és a gondolatmenet, komoly kérdéseket feszeget és így tovább, és így tovább. Nem csoda, hogy a Magvető Kiadó egyik szépirodalmi sorozatában is megjelent már, meglehetősen uniformizált borítóval. Persze borítóból tömérdek van: vagány, modern, klasszikus, pulp jellegű, vagy épp valamelyik filmváltozatra hajazó (háromszor is megfilmesítették e művet - ebből én kettőt láttam, de egyik sem nagyon tetszett, akárcsak Lemnek). Mivel én először a Kriterion kiadó kiadását olvastam, nekem az a borító a kedvencem, a kötet sejtelmes belső illusztrációival együtt. De a sárga, agy-szerű bolygót ábrázoló borító is jópofa. A Google képkeresője százával ontja a borítókat, elég rákeresni. Némelyikből pólót is lehetne nyomtatni - lehet, hogy fogok is majd. A mű kulturális hatása óriási. Operákat írtak belőle, megfilmesítették, termékeket neveztek el róla (operációs rendszert, meg együttest is). Egyszóval kihagyhatatlan. Aki olvasta, tudja, miről beszélek, aki meg nem, feltétlenül vegye fontolóra az elolvasását.”

No comment.



Bírtam-e a könyvet?: (5/5)
Értékeld a könyvet!: (0/5)

A bejegyzés trackback címe:

https://tufabor.blog.hu/api/trackback/id/tr7711706851

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

besucher 2016.09.27. 14:22:52

Ó, a régi jó Solaris! Azóta még egyszer elolvastam! Nekem az a borítós kiadás van meg, ami a listában a második. Bár már kissé elrongyolódott a kötet, ami végülis jó, mert az olvasott könyveknek ez a sorsuk...
süti beállítások módosítása