most olvasom

 

kommentek

+ könyvjelzőnek

Könyvjelzőhöz hozzáadás!

Népszámlálás

Visszatérő olvasóm vagy?
Igen !
Én is!
42
  
pollcode.com free polls

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Címkék

alapítvány (1) alfa hold (1) alfred bester (3) alien (3) anachronox (2) andre norton (1) apokalipszis (1) arthur c clarke (6) asimov (4) átjáró (3) a e van vogt (4) a feny ura (1) a lathatatlan ember (1) a sci fi mesterei (6) a sötétség balkeze (1) a város (1) beljajev (4) bioshock (1) c.s.lewis (1) clifford d simak (2) cyril m kornbluth (2) dark fantasy (1) donovan agya (1) douglas adams (2) douglas coupland (1) dűne (5) égi esztega (1) fantasztikus (1) farenheit (1) frankenstein (1) frank herbert (8) frederik pohl (8) fritz leiber (1) galaktika (1) gbk (23) george orwell (1) gyűrűvilág (1) harrison (3) heinlein (2) herbert george wells (3) horror (3) hozsánna néked leibowitz (1) isaac asimov (9) jack london (2) jack vance (1) jevgenyij zamjatyin (1) joe hill (2) john wyndham (2) jövőlátó ember (1) képregény (13) kipling (1) könyvborító (210) kossuth fantasztikus sorozat (13) kozmikus főnyeremény (1) kozmosz (4) különös históriák (4) kurt vonnegut (3) larry niven (1) logan futása (2) lovecraft (1) metánbusz (2) metró (3) metropolisz (1) michael crichton (4) mordecai roshwald (1) mzb (1) néked (1) philip k dick (7) pierre barbet (2) pierre boulle (1) ray bradbury (1) robert sheckley (3) robert silverberg (3) robot (1) robotváros (6) roger zelazny (1) rozsdamentes acélpatkány (2) sci fi (204) sf (205) stanislaw lem (8) státuscivilizáció (1) stephen king (3) szimulátor (1) sztrugackij (4) technicolor időgép (1) tigris (1) tigris! tigris! (2) top100 (1) transz (1) triffidek (1) tudományos (1) tudományos fantasztikus (205) ursula k leguin (3) vándor (1) venus (1) világok harca (1) walter m miller jr (1) william gibson (1) zsoldos péter (3) Címkefelhő

H. G. Wells: Világok harca

2010.08.01. 12:13 | fkristof | Szólj hozzá!

Share |
Címkék: képregény sci fi tudományos fantasztikus világok harca könyvborító sf herbert george wells

Ruha teszi az embert? Borító teszi a könyvet? Nem, semmiképpen sem, sőt! Csak hát, ha már egyszer van neki, akkor legyen ugye minél igényesebb, ragadjon magával és adja el a könyvet. Ha viszont nincs, akkor nyilván e-bookról, azaz elektronikus könyvről van szó. A posztom témájául választott regényt, H. G. Wells méltán világhírű alkotását egyrészt azért választottam, mert A láthatatlan emberhez hasonlóan ennek is rengeteg kiadása (következésképp borítója) van és ez nagyon vagány dolog – mostanában nem nagyon voltatok elkényeztetve, alig tudtam 20-30 grafikát bemutatni egy-egy könyv kapcsán, míg most…hú, több mint 400 diányi könyv és hangoskönyv borító, továbbá 3 komplett képregény van betárazva; ennyi közül csak talál mindenki kedvére valót! A másik ok csak annyi, hogy szóljak pár szót az elektronikus könyvek mellett, hiszen például a Világok harcát is bárki elérheti a Magyar Elektronikus Könyvtáron keresztül és teljesen ingyen olvashatja el, ahogyan azt én is megtettem anno 2005 táján egy Sony Ericsson K500i mobiltelefon segítségével, e-book formára lekonvertálva. Akkor én még VH könyvborítót egy darabot se láttam, azt se tudtam, hogy miként néz ki egy Wells által megálmodott tripod gépszörnyeteg (amit a legtöbb esetben viszont is láthatunk a fedlapokon) és ez természetesen semmit sem vont le a könyv élvezeti értékéből. Ami azt illeti, annyira meg is voltam elégedve az elektronikus könyv olvasásával, hogy később még jó pár sci-fit nyomtam végig e-könyv alakban, anélkül, hogy azelőtt valaha is a kezembe fogtam volna belőlük rendes nyomtatott példányt, igaz már nem mobilon, hanem a jó kis Palm Tungsten T5 pdám segítségével, amit direkt erre a célra szereztem be. A digitális forma nálam „fordított hatást” váltott ki: nem szoktam le a hagyományos könyvek vásárlásáról, hanem ami tetszett elektronikus formában, azt később beszereztem (vagy a mai napig próbálom beszerezni) hagyományos kiadásban, hogy szerény kis könyvtáramat gazdagíthassam vele.

A könyvről szólva - bár kétlem, hogy van, aki nem ismeri, ha másról nem is, hát akkor már biztosan hallott a belőle készül Orson Welles-féle rádiójátékról, amely nyomán egy csomó ember csinált maga alá a készülék előtt ültében, mert az adás közben kapcsolódott be és azt hitte, hogy odakint már javában igázza a Földet az agresszor Mars - ez egy teljesen alap inváziós és katasztrófa regény, amely felvonultat egy csomó mindent, amitől fantasztikus lesz egy fantasztikus történet: vannak benne marslakók, meg űrutazás, ember feldolgozó gépezetek, kigyulladó és dezintegrálódó tömegek, na meg a szokásosnak tekinthető menekülés + feszültség. A szórakozás mellett a több mint 100 éves regény a mai olvasó számára még tanulságot is rejteget magában: mielőtt külföldre utazol oltasd be magadat, mert könnyen lehet, hogy idegenben elkapsz valami randa kórságot és igen csúnyán rá…ol. Ráfázol, ja, úgy értettem.



Azt töredelmesen be kell valljam, hogy a borítók nagy részét (ha nem is az összeset, de a jó háromnegyedét) a The War of the Worlds - Book Cover Collection oldal tükrözésével loptam el, így spórolva meg magamnak egy nagy rakás időt, bár átnézni és szelektálni sem volt semmi ezt a lájtos kis kollekciót. Cserébe nekik is megengedem, hogy letükrözzék ezt a blogot és a képeket felhasználják saját önző céljaikra :)

     

     

     

Bírtam-e a könyvet?: (5/5)
Értékeld a könyvet!: (0/5)

A bejegyzés trackback címe:

https://tufabor.blog.hu/api/trackback/id/tr1002190818

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása