most olvasom

 

kommentek

+ könyvjelzőnek

Könyvjelzőhöz hozzáadás!

Népszámlálás

Visszatérő olvasóm vagy?
Igen !
Én is!
42
  
pollcode.com free polls

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Címkék

alapítvány (1) alfa hold (1) alfred bester (3) alien (3) anachronox (2) andre norton (1) apokalipszis (1) arthur c clarke (6) asimov (4) átjáró (3) a e van vogt (4) a feny ura (1) a lathatatlan ember (1) a sci fi mesterei (6) a sötétség balkeze (1) a város (1) beljajev (4) bioshock (1) c.s.lewis (1) clifford d simak (2) cyril m kornbluth (2) dark fantasy (1) donovan agya (1) douglas adams (2) douglas coupland (1) dűne (5) égi esztega (1) fantasztikus (1) farenheit (1) frankenstein (1) frank herbert (8) frederik pohl (8) fritz leiber (1) galaktika (1) gbk (23) george orwell (1) gyűrűvilág (1) harrison (3) heinlein (2) herbert george wells (3) horror (3) hozsánna néked leibowitz (1) isaac asimov (9) jack london (2) jack vance (1) jevgenyij zamjatyin (1) joe hill (2) john wyndham (2) jövőlátó ember (1) képregény (13) kipling (1) könyvborító (210) kossuth fantasztikus sorozat (13) kozmikus főnyeremény (1) kozmosz (4) különös históriák (4) kurt vonnegut (3) larry niven (1) logan futása (2) lovecraft (1) metánbusz (2) metró (3) metropolisz (1) michael crichton (4) mordecai roshwald (1) mzb (1) néked (1) philip k dick (7) pierre barbet (2) pierre boulle (1) ray bradbury (1) robert sheckley (3) robert silverberg (3) robot (1) robotváros (6) roger zelazny (1) rozsdamentes acélpatkány (2) sci fi (204) sf (205) stanislaw lem (8) státuscivilizáció (1) stephen king (3) szimulátor (1) sztrugackij (4) technicolor időgép (1) tigris (1) tigris! tigris! (2) top100 (1) transz (1) triffidek (1) tudományos (1) tudományos fantasztikus (205) ursula k leguin (3) vándor (1) venus (1) világok harca (1) walter m miller jr (1) william gibson (1) zsoldos péter (3) Címkefelhő

Lauren Beukes: Zoo City

2017.08.18. 15:36 | fkristof | 2 komment

Share |
Címkék: sci fi tudományos fantasztikus könyvborító sf

Nagyon belejöttünk, maradjunk tehát továbbra is Lauren Beukes-nél. Zoo City, azaz Állatváros, de ha johannesburgi gettót mondunk, akkor se lövünk bakot, azt hiszem (bár igaz, ami igaz, fele annyira sem hangzatos). No, először is kategorizáljunk, címkézzünk, skatulyázzunk: amíg a Moxyland inkább cyberpunk volt, addig a Zoo City-t nevezzük jobb híján urban fantasynak. Nem azért írtam ezt, mert annyira odáig vagyok a keretek közé szorítással, hanem mindössze annyit akartam jó előre jelezni, hogy aki inkább klasszikus irányvonalat képviselő sci-fit olvasna, az forgasson mondjuk rá Dicket vagy Asimovot, aki meg szívesebben fogadja pl. a horror sztorikat, az a Zoo City helyett vegye kezébe az Árvácskát Móricz Zsigmondtól :-) Ettől a pontból pedig átmegyünk posztmodernbe, csak tessék figyelni! Spoiler-veszély!!!

(Kattintásra az alant található kép, amely egy köztem és besucher között lezajlott beszélgetés képtömörítési eljárással létrehozott lenyomata - ha a html istene is úgy akarja -, egy új ablakban nagyobb/olvashatóbb formában jelenik meg.)

zoocity_szoveg.jpg

(spoiler-veszély vége)

"Ismerjük a Bechdel tesztet? Egyszerű: van-e az adott fikciós műben két nő, akik beszélnek egymással, ráadásul olyan témáról, ami nem egy férfi? Sajnos nagyon sok könyv és film elbukik ezen az egyszerű teszten, beleértve a legnagyobb hollywoodi blockbustereket is. A sci-fi-irodalom is csak az utóbbi években kezdett női szerzőket felvonultatni [kivéve esetleg Ursula K. Le Guin-t vagy Marion Zimmer Bradley-t - a szerk.], amivel egy sokat kritizált, régi adósságot, a SF-machóságot orvosolja. A Zoo City szerencsére átmegy a Bechdel-teszten (tehát két női szereplő másról is beszél egymással, mint férfiakról), de ezen kívül sok egyéb szemszögből is jól megírt, érdekes történet. A csilivili alternatív világban végülis egy noir krimit olvashatunk: eltűnt személyeket kell megtalálnia főhősnőnknek. Mindez ügyesen van leöntve Johannesburg alternatív valóságával, keserű kritikával a popiparról, fájó aktualitással az újságírásról. Érdekességként említem, hogy az Ad Astra kiadó legtöbb könyve jelen idejű narratívát alkalmaz, és ez a Zoo Cityben is így van. Valamelyik szerkesztő tudat alatt bizonyára ezt kedveli. Nekem a múlt idejű narratíva jobban bejön, bizonyára túl sok klasszikus regényt olvastam. De ettől eltekintve a regény jó, szórakoztató és még elgondolkodtató is ─ egyike volt 2016-ban a tényleg letehetetlenül pörgős olvasmányaimnak. Az Internet szerint (és akkor biztos így van) folyamatosan dolgoz(gat)nak a megfilmesítésén. Remélem, csak azért akadozik, mert Scarlett Johansson nem ért rá a főszerepre. Igaz, ő nem fekete, mint a regény főhőse, de mit számít, játszott már ázsiait is (a téma iránt érdeklődők a “Ghost In The Shell whitewashing” kifejezésre keressenek rá). Megválaszolnám a fő kérdést: érdemes-e ezt a könyvet megvásárolni? Az Ad Astra akcióiban mindenképpen, de ha valaki Debrecenben kölcsönkéri, szívesen oda is adom."

[Az idézőjelek közé ékelve besucher barátom gondolatait olvashattátok, amint azt nyilván már mindenki magától ki is találta - feltéve ha tényleg ki tudta nagyítani a fönti képet :)]



Bírtam-e a könyvet?: (4/5)
Értékeld a könyvet!: (0/5)

A bejegyzés trackback címe:

https://tufabor.blog.hu/api/trackback/id/tr312759784

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

besucher 2017.08.18. 15:42:33

Jó, hogy levágtad az ebédünkről szóló részt :)
De csak ismételni tudom magam Scarlett Johanssont a főszerepbe!

fkristof 2017.08.18. 15:52:59

@besucher: Az nekem is megfelelne, elvégre ha Stephen King Setét Tornyából vagy Mathesonnál a Legenda vagyok-ból fekete főszereplővel tudtak filmet forgatni, akkor nyilván visszafelé is működhet a dolog :)
süti beállítások módosítása