most olvasom

 

kommentek

+ könyvjelzőnek

Könyvjelzőhöz hozzáadás!

Népszámlálás

Visszatérő olvasóm vagy?
Igen !
Én is!
42
  
pollcode.com free polls

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Címkék

alapítvány (1) alfa hold (1) alfred bester (3) alien (3) anachronox (2) andre norton (1) apokalipszis (1) arthur c clarke (6) asimov (4) átjáró (3) a e van vogt (4) a feny ura (1) a lathatatlan ember (1) a sci fi mesterei (6) a sötétség balkeze (1) a város (1) beljajev (4) bioshock (1) c.s.lewis (1) clifford d simak (2) cyril m kornbluth (2) dark fantasy (1) donovan agya (1) douglas adams (2) douglas coupland (1) dűne (5) égi esztega (1) fantasztikus (1) farenheit (1) frankenstein (1) frank herbert (8) frederik pohl (8) fritz leiber (1) galaktika (1) gbk (23) george orwell (1) gyűrűvilág (1) harrison (3) heinlein (2) herbert george wells (3) horror (3) hozsánna néked leibowitz (1) isaac asimov (9) jack london (2) jack vance (1) jevgenyij zamjatyin (1) joe hill (2) john wyndham (2) jövőlátó ember (1) képregény (13) kipling (1) könyvborító (210) kossuth fantasztikus sorozat (13) kozmikus főnyeremény (1) kozmosz (4) különös históriák (4) kurt vonnegut (3) larry niven (1) logan futása (2) lovecraft (1) metánbusz (2) metró (3) metropolisz (1) michael crichton (4) mordecai roshwald (1) mzb (1) néked (1) philip k dick (7) pierre barbet (2) pierre boulle (1) ray bradbury (1) robert sheckley (3) robert silverberg (3) robot (1) robotváros (6) roger zelazny (1) rozsdamentes acélpatkány (2) sci fi (204) sf (205) stanislaw lem (8) státuscivilizáció (1) stephen king (3) szimulátor (1) sztrugackij (4) technicolor időgép (1) tigris (1) tigris! tigris! (2) top100 (1) transz (1) triffidek (1) tudományos (1) tudományos fantasztikus (205) ursula k leguin (3) vándor (1) venus (1) világok harca (1) walter m miller jr (1) william gibson (1) zsoldos péter (3) Címkefelhő

Mordecai Roshwald: A hetedik szint

2010.08.28. 12:30 | fkristof | Szólj hozzá!

Share |
Címkék: apokalipszis sci fi tudományos fantasztikus könyvborító sf gbk mordecai roshwald

Különösképpen vonzódom úgy általában az apokalipszissel foglalkozó, továbbá a hidegháború korai éveinek paranoiája által átitatott művekhez vagy az abban az érában játszódó vagy azt a kort (főleg az 50-es és 60-as évekre gondolok) felelevenítő alkotásokhoz, fogalmam sincs, hogy miért, hiszen nem is éltem még akkor és különben sem lehetett egy nagy móka. Dr. Strangelove, Dr. Vérdíj, Hozsánna néked, Lebowitz!, A triffidek napja, Az utolsó ember, Legenda vagyok, Végítélet, Twilight Zone, Jericho, Holtak napja, I have no mouth and I must scream, Fallout, Singularity…felsorolni is lehetetlen azt a rengeteg könyvet, filmet, filmsorozatot vagy éppen számítógépes játékot, ami ezzel a szomorú, de annál érdekfeszítőbb a témával más-más megközelítésből foglalkozik. H-bomba, fertőzés, zombik vagy űrlakók, a végeredmény úgyis ugyanaz: hírmondónk sem marad a Földön. Bár ezt a kérdést úgy tűnik, hogy jó pár évtizede a fantasztikum világába száműzték, azért szerintem sosem aktualitását vesztett erről beszélni…bár el kell ismerni, hogy ezekben a békésnek látszó napokban nem elsősorban a fajtánk kihalásának nyomasztó veszélye foglalkoztatja az embereket, hiszen ebben az alapvetően ellenséges világban sokkal erősebb félelmeket ébreszt az egyén (egzisztenciális, lelki vagy fizikai) pusztulásának veszélye. Míg a Hozsánna néked, Lebowitz! estében már jóval a nukleáris apokalipszist követően kapcsolódunk be a Föld történelmébe, addig A hetedik szint világában a harmadik világháború előtti utolsó, majd az azt követő első pillanatoknak lehetünk tanúi egy katonatiszt naplójának megismerése által.

A könyv szerintem elég jól hozza a hideg háború abszurditását (a lá Dr. Strangelove, habár a film 1964-ben készült, a regény pedig '59-es) és az utópisztikus elemeket: a nagy és szent államba vetett hit által felfegyverzett, név nélküli, csak számmal ellátott katonákat bezárják egy földalatti bunker komplexumba, hogy vívják meg a mindent eldöntő végső csatát: semmi dolguk nincs, csak végignyomkodni az összes gombot a konzolon és kész - már csak örülni kell, hogy az ellenség totálisan megsemmisült. Persze lesznek elpusztult milliárdok is, meg unalmas napok (évek, évtizedek...), melyeket kénytelen-kelletlen a bunkerban kell tölteni, köszönhetően a nukleáris tűznek, meg a felezési időnek, de hát a háború már csak ilyen; a felsőbbrendű és kiválasztott emberek megmaradáshoz muszáj egy kis áldozatot hozni...Aztán természetesen a könyv végére kiderül, hogy semmi sem ilyen szép és jó, mint ahogyan azt a birka türelemre és szófogadásra (át)nevelt polgárok elképzelik. A háború kőkemény szopás, az atomháború pedig: atom szopás!



Eltekintve a gombafelhős, rakétás borítóktól, amiket mindenki elvár egy hasonló témájú könyvtől, itt ismét megjelentek az orosz csoda borítók, amiknek látszólag semmi köze A hetedik szinthez. A magyarázat erre igencsak egyszerű: ezek a borítók regény gyűjteményekhez vagy magazinokhoz tartoznak, amelyekben helyet kapott Mordecai Roshwald műve is. Az író nevére kattintva sem lesztek sokkal okosabbak, a wiki is csak igen vékonyka bejegyzést tartalmaz a szerzőről.

Bírtam-e a könyvet?: (4/5)
Értékeld a könyvet!: (4/5)

A bejegyzés trackback címe:

https://tufabor.blog.hu/api/trackback/id/tr512254127

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása