most olvasom

 

kommentek

+ könyvjelzőnek

Könyvjelzőhöz hozzáadás!

Népszámlálás

Visszatérő olvasóm vagy?
Igen !
Én is!
42
  
pollcode.com free polls

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Címkék

alapítvány (1) alfa hold (1) alfred bester (3) alien (3) anachronox (2) andre norton (1) apokalipszis (1) arthur c clarke (6) asimov (4) átjáró (3) a e van vogt (4) a feny ura (1) a lathatatlan ember (1) a sci fi mesterei (6) a sötétség balkeze (1) a város (1) beljajev (4) bioshock (1) c.s.lewis (1) clifford d simak (2) cyril m kornbluth (2) dark fantasy (1) donovan agya (1) douglas adams (2) douglas coupland (1) dűne (5) égi esztega (1) fantasztikus (1) farenheit (1) frankenstein (1) frank herbert (8) frederik pohl (8) fritz leiber (1) galaktika (1) gbk (23) george orwell (1) gyűrűvilág (1) harrison (3) heinlein (2) herbert george wells (3) horror (3) hozsánna néked leibowitz (1) isaac asimov (9) jack london (2) jack vance (1) jevgenyij zamjatyin (1) joe hill (2) john wyndham (2) jövőlátó ember (1) képregény (13) kipling (1) könyvborító (210) kossuth fantasztikus sorozat (13) kozmikus főnyeremény (1) kozmosz (4) különös históriák (4) kurt vonnegut (3) larry niven (1) logan futása (2) lovecraft (1) metánbusz (2) metró (3) metropolisz (1) michael crichton (4) mordecai roshwald (1) mzb (1) néked (1) philip k dick (7) pierre barbet (2) pierre boulle (1) ray bradbury (1) robert sheckley (3) robert silverberg (3) robot (1) robotváros (6) roger zelazny (1) rozsdamentes acélpatkány (2) sci fi (204) sf (205) stanislaw lem (8) státuscivilizáció (1) stephen king (3) szimulátor (1) sztrugackij (4) technicolor időgép (1) tigris (1) tigris! tigris! (2) top100 (1) transz (1) triffidek (1) tudományos (1) tudományos fantasztikus (205) ursula k leguin (3) vándor (1) venus (1) világok harca (1) walter m miller jr (1) william gibson (1) zsoldos péter (3) Címkefelhő

Douglas Coupland: Barátnő kómában

2010.10.19. 21:13 | fkristof | Szólj hozzá!

Share |
Címkék: douglas coupland könyvborító

Távol áll tőlem, hogy Douglas Couplandet science fiction szerzőnek tituláljam, de lévén, hogy egy általam igen kedvelt íróról van szó úgy éreztem, hogy megragadom a kínálkozó lehetőséget és megismertetlek benneteket ezzel a kanadai pasassal – a nemrég az Európánál megjelent Barátnő kómában ugyanis nyomokban poszt-apokaliptikus tufa elemeket tartalmaz, valamint konkrét hivatkozásokat olyan klasszikusokra, mint A gyermekkor vége és A triffidek napja.

Couplandet olvasni bizonyos mértékig (olykor rohadtul) lehangoló, egyszersmind súlyos gondolatokat ébresztő; szereplői leginkább megtört, megkeseredett, kilátástalan, nem egyszer az alkoholba és a drogfogyasztásba menekülő 30-as, 40-es emberek, akik kénytelenek voltak rájönni, hogy az őket körülvevő világ könyörtelen, nem ad sem szeretetet, sem megbecsülést, csak vég nélküli robotolást, megvetést és keserűséget. Valahogy nem csodálkozom, hogy így éreznek - nem egyszer fordult meg már nekem is hasonló gondolat a kobakomban egy-egy szarabb napomon - azonban Coupland képes ezeket az érzéseket olyan frappáns mondatokban kifejezni, amilyenek nekem álmomban sem jutnának az eszembe; valami perverz módon élvezetté teszi azt, hogy mások(a saját?) nyomoráról olvas az ember. A történet igazából egyik regényében sem számít sokat, művei leginkább az emberi sorsokra összpontosítanak.

A Barátnő kómában pontosan egy ilyen csapat kiüresedett emberről szól, akik gyermekkoruk óta együtt kínlódják az életet, ami a kezdeti szép remények ellenére úgy tűnik csak egyre rosszabb lesz - a könyv második harmadában például egy "szép napon" kihal az emberiség, ahogy azt talán meg is érdemelte; az egyedüli túlélők a baráti társaság tagjai, akiket valami titokzatos céllal életben hagytak az isteni hatalmú külső erők. Vajon mi céljuk volt ezzel és mit tudnak kezdeni magukkal az életben maradtak? A könyv címe amúgy elvileg egy The Smiths albumra utal és amint azt megtudtam, több fejezetcím is tartalmaz hivatkozásokat további Smiths számokra. Én ugyan nem ismerem túlzottan ezt a bandát (néhány nagyobb slágerüktől és a később szólókarrierbe kezdő frontember személyétől eltekintve), ezért nem tudom, hogy a dalszövegek és zenék ismerete mennyi pluszt adott volna a regényhez, de azt elmondhatom, hogy enélkül is tökéletesen élvezhető volt az olvasmány.



A borítóról szólva meg kell említeni, hogy - legjobb tudomásom szerint - nemrég új művészeti irányvonal kapott kibontakozási lehetőséget az Európa Könyvkiadónál, soraiba csábítva jó pár fiatal és kreatív borítótervezőt. Ennek köszönhetjük a magyar kiadás pompás borítóját, ami első ránézésre bármelyik külföldit (és a korábbi európás Coupland regényekét is) kenterbe veri.

Bírtam-e a könyvet?: (5/5)
Értékeld a könyvet!: (0/5)

A bejegyzés trackback címe:

https://tufabor.blog.hu/api/trackback/id/tr782384683

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása