most olvasom

 

kommentek

+ könyvjelzőnek

Könyvjelzőhöz hozzáadás!

Népszámlálás

Visszatérő olvasóm vagy?
Igen !
Én is!
42
  
pollcode.com free polls

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Címkék

alapítvány (1) alfa hold (1) alfred bester (3) alien (3) anachronox (2) andre norton (1) apokalipszis (1) arthur c clarke (6) asimov (4) átjáró (3) a e van vogt (4) a feny ura (1) a lathatatlan ember (1) a sci fi mesterei (6) a sötétség balkeze (1) a város (1) beljajev (4) bioshock (1) c.s.lewis (1) clifford d simak (2) cyril m kornbluth (2) dark fantasy (1) donovan agya (1) douglas adams (2) douglas coupland (1) dűne (5) égi esztega (1) fantasztikus (1) farenheit (1) frankenstein (1) frank herbert (8) frederik pohl (8) fritz leiber (1) galaktika (1) gbk (23) george orwell (1) gyűrűvilág (1) harrison (3) heinlein (2) herbert george wells (3) horror (3) hozsánna néked leibowitz (1) isaac asimov (9) jack london (2) jack vance (1) jevgenyij zamjatyin (1) joe hill (2) john wyndham (2) jövőlátó ember (1) képregény (13) kipling (1) könyvborító (210) kossuth fantasztikus sorozat (13) kozmikus főnyeremény (1) kozmosz (4) különös históriák (4) kurt vonnegut (3) larry niven (1) logan futása (2) lovecraft (1) metánbusz (2) metró (3) metropolisz (1) michael crichton (4) mordecai roshwald (1) mzb (1) néked (1) philip k dick (7) pierre barbet (2) pierre boulle (1) ray bradbury (1) robert sheckley (3) robert silverberg (3) robot (1) robotváros (6) roger zelazny (1) rozsdamentes acélpatkány (2) sci fi (204) sf (205) stanislaw lem (8) státuscivilizáció (1) stephen king (3) szimulátor (1) sztrugackij (4) technicolor időgép (1) tigris (1) tigris! tigris! (2) top100 (1) transz (1) triffidek (1) tudományos (1) tudományos fantasztikus (205) ursula k leguin (3) vándor (1) venus (1) világok harca (1) walter m miller jr (1) william gibson (1) zsoldos péter (3) Címkefelhő

Robert A. Heinlein: A galaxis polgára

2012.01.02. 12:44 | fkristof | 8 komment

Share |
Címkék: sci fi tudományos fantasztikus heinlein könyvborító sf

Remélem voltak páran, akik a rövid méltatásom hatására már elolvasták a pár hónapja (anno 2011-ben :)) ismertetett Angyali üdvözletet Robert A. Heinleintől, de ha mégsem így lenne, akkor itt van egy újabb Heinlein-gyöngyszem, amit szintén bátran merek ajánlani: ez pedig a Galaxis polgára. Már csak azért is javaslom elolvasásra (amellett, hogy kb. fele olyan vastag), mert igen hasonlít az Angyali üdvözletre, legalábbis ami a két mű stílusát, főszereplőit és azok hányattatásait illeti. Itt elsősorban arra gondolok, hogy mindkét regény főhőse egy olyan fiú, aki belecsöppen az emberek furcsa világába, egy külső szemlélő által talán bizarrnak tűnő társadalomba, ahol azonban a sors kegye (vagy inkább szánt-szándéka) folytán szinte rögtön szert tesz egy jóságos és bölcs mentorra, aki utat mutat neki az emberré válás rögös útján. Persze Thorbyt - jelen könyv főszereplőjét - is sokan ki akarják használni és nem egyszer kegyetlenül bánik vele az élet (értsd: a többi ember), de azért az egész mese folyamán szépen látható, hogy mint a legkisebb királyfi, ő is becsülettel halad a tisztesség és a nemeslelkűség számára kiszabott ösvényein. Elképzelhetőnek tartom, hogy az Angyali üdvözlet már a GP-nak továbbgondolt kiteljesedése vagy legalábbis egy lépés a Hugo-díj felé, mivel Thorby kalandjai 1957-ben láttak napvilágot, Michael Valentine Smith "mennybemenetele" pedig ezután, 1961-ben következett be. Akár így van, akár nem, ez egy remek kis történet, egy szórakoztató írás, amit igazán kár lenne kihagyni azoknak, akik szeretik a szellemes tu-fa meséket. A magyar borító véleményem szerint elég jól el lett találva, de mindenképpen kiemelkedik a külföldiek sorából, melyeken jószerivel csak kisfiú arcokat lehet látni. Szerintem nem idén lesz az, hogy rátérek a Végjátékra (bár ki tudja...), úgyhogy aki kisfiú arcokat ábrázoló borítókra vágyik, az most nézegesse őket sokáig :)



Bírtam-e a könyvet?: (4/5)
Értékeld a könyvet!: (0/5)

A bejegyzés trackback címe:

https://tufabor.blog.hu/api/trackback/id/tr503513583

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

besucher 2012.01.03. 20:51:57

A Végjáték szenzációs! Egyike azon kevés könyveknek, amit gépen olvastam el, annyira megfogott! A másik a Néma Revolverek városa, de azt beszereztem hagyományos formában is...

fkristof 2012.01.04. 12:57:10

@besucher: Én is ebook formában olvastam a Végjátékot, mert beszerezni évekkel ezelőtt még elég zsebbenyúlós volt. De ez a poszt nem is erről a könyvről szólt, csak úgy megemlítettem :) Valami értékelhető komment a Galaxis polgárához, hmm?

sf sirató 2012.01.05. 16:56:28

Sz'tem Heinleinnek „íróilag” legalább két arca volt; nyomta egyrészt az űroperákat, másrészt a filozofálgatást. Ez a két könyv nagyjából annyira hasonló, mint mondjuk a Csillagok háborúja meg a K-Pax,A belső bolygó :)

fkristof 2012.01.05. 18:24:39

@sf sirató: A Galaxis polgára kalandosabb, az már biztos. Tervezem, hogy olvasok még a szerzőtől más regényeket is, hogy szélesebb képet alkothassak róla.

fkristof 2012.01.07. 12:04:48

Van ez az érdekes dolog, hogy kinek mit juttat eszébe, amikor olvas egy könyvet vagy szöveget. Például, mikor sf sirató hozzászólását emésztettem, Edward James Olmos örökérvényű szavai merültek fel bennem a Szárnyas Fejvadászból: „Lófaszt, nehogy már!” :) Elképzelhető, hogy baromságokat beszélek, amikor két eltérő „mélységű” könyvet állítok párhuzamba egymással, vagy lehet, hogy csak hülye asszociációk ugranak be az agyamba; talán óhatatlanul történt az egész, hiszen mindkét könyv azonos szerzőtől származik. Szubjektív véleményem mellett persze kitartok, még ha minősítem is azzal saját magamat, hogy egy komolyabb témával és gondolatokkal foglalkozó könyv és egy – egyébként szerintem az átlagosnál sokkal intelligensebb – űrjárós kalanddal vonok párhuzamot. Nem is a mondanivalójuk kapcsán tettem meg ezt, hanem a regények háttere miatt jutott eszembe az egész: előkerül az űrből egy homályos származású árvagyerek, akit oltalmába vesz egy bölcs tanító. Aztán mikor kiderül, hogy egy mesés örökség várományosa, tapasztalatlanságát kihasználva a pénzére hajtanak a gazemberek. Tiszta szerencse, hogy segítségére siet egy áldozatkész lány, no meg egy dörzsölt ügyvéd, akinek kisujjában van a jog csínja-bínja úgyhogy szépen nekilát, hogy megbízható emberekkel vegye körül magát és elinduljon a maga útján. Meglehet felszínes olvasó vagyok és gyorsan elfelejtem a részleteket, de mióta (nem túl régen, az mondjuk igaz) sci-fit olvasok és rendszeresen vezetem az olvasmányaimat a Tufaborban, még nem találkoztam két történettel, amelyek ennyire hasonlós köntösbe lettek volna bújtatva, pláne, hogy közös az írójuk. A helyzetem talán nem reménytelen, igyekszem még többet olvasni, tágítani a látókörömet. Még szerencse, hogy nem a regények elemzésére szántam el magamat, mert az amúgy sem menne, azt az okosokra bízom. Továbbra is csak azzal kapcsolatban fejtem ki a véleményemet, hogy egy könyv tetszett-e vagy sem, illetve, hogy jó szívvel tudom-e ajánlani a kedves olvasóimnak az adott művet. És akit érdekel, még a borítóit is megnézheti.

sf sirató 2012.01.07. 17:52:21

@fkristof: Hé, egyáltalán nem mondtam, hogy baromságokat beszélsz, csupán azt, hogy szerintem kevésbé hasonlít a két könyv, mint szerinted. Nem akartalak sem megsérteni, sem a lelkedbe taposni. Bocsi.

fkristof 2012.01.07. 21:04:26

@sf sirató: Természetesen nem sértődök meg ilyen véleménybeli különbségeken, csak arra gondoltam, hogy lehet, hogy félreérthető voltam a bejegyzésben, ezért reagáltam ilyen hosszasan. Sőt, minden kommentnek külön örülök, ezért ha én sem sértettelek meg Téged a válaszom hangnemével (remélhetőleg nem), akkor a későbbiekben is várom a hozzászólásaidat!

sf sirató 2012.01.08. 13:41:01

@fkristof: Nekem tetszett a bejegyzés, csupán a véleményünk tér el a könyvekről, de szerintem nincs ezzel semmi baj :)
süti beállítások módosítása