most olvasom

 

kommentek

+ könyvjelzőnek

Könyvjelzőhöz hozzáadás!

Népszámlálás

Visszatérő olvasóm vagy?
Igen !
Én is!
42
  
pollcode.com free polls

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Címkék

alapítvány (1) alfa hold (1) alfred bester (3) alien (3) anachronox (2) andre norton (1) apokalipszis (1) arthur c clarke (6) asimov (4) átjáró (3) a e van vogt (4) a feny ura (1) a lathatatlan ember (1) a sci fi mesterei (6) a sötétség balkeze (1) a város (1) beljajev (4) bioshock (1) c.s.lewis (1) clifford d simak (2) cyril m kornbluth (2) dark fantasy (1) donovan agya (1) douglas adams (2) douglas coupland (1) dűne (5) égi esztega (1) fantasztikus (1) farenheit (1) frankenstein (1) frank herbert (8) frederik pohl (8) fritz leiber (1) galaktika (1) gbk (23) george orwell (1) gyűrűvilág (1) harrison (3) heinlein (2) herbert george wells (3) horror (3) hozsánna néked leibowitz (1) isaac asimov (9) jack london (2) jack vance (1) jevgenyij zamjatyin (1) joe hill (2) john wyndham (2) jövőlátó ember (1) képregény (13) kipling (1) könyvborító (210) kossuth fantasztikus sorozat (13) kozmikus főnyeremény (1) kozmosz (4) különös históriák (4) kurt vonnegut (3) larry niven (1) logan futása (2) lovecraft (1) metánbusz (2) metró (3) metropolisz (1) michael crichton (4) mordecai roshwald (1) mzb (1) néked (1) philip k dick (7) pierre barbet (2) pierre boulle (1) ray bradbury (1) robert sheckley (3) robert silverberg (3) robot (1) robotváros (6) roger zelazny (1) rozsdamentes acélpatkány (2) sci fi (204) sf (205) stanislaw lem (8) státuscivilizáció (1) stephen king (3) szimulátor (1) sztrugackij (4) technicolor időgép (1) tigris (1) tigris! tigris! (2) top100 (1) transz (1) triffidek (1) tudományos (1) tudományos fantasztikus (205) ursula k leguin (3) vándor (1) venus (1) világok harca (1) walter m miller jr (1) william gibson (1) zsoldos péter (3) Címkefelhő

Philip K. Dick: A Frolix-8 küldötte

2016.05.24. 11:05 | fkristof | Szólj hozzá!

Share |
Címkék: philip k dick sci fi tudományos fantasztikus könyvborító sf

Senki sem képes állandóan 100 százalékon pörögni, így még a legnagyobb mesterek esetében is előfordulhat, hogy megcsúsznak egy csöppet és valami - legalábbis saját teljesítményükhöz képest - kevésbé szerencsés alkotást követnek el. Pont a minap hallottam a tévében, hogy Csontváry a Zrínyi kirohanása című festményével annyira nem volt kibékülve, hogy életében ki sem állították, s úgy hírlik, utólag Philip K. Dick sem volt kifejezetten elragadtatva A Frolix-8 küldöttével. Úgy vélem jól ítélte meg a saját munkáját, cáfolat tehát az én tollamból sem fog születni. Egyébként minden adott ahhoz, hogy a regénye érdekes legyen, leszámítva, hogy a védjegyévé vált valósággal való játszadozás ezúttal elmarad, pedig szinte végig azt várja az ember, hogy majd hirtelen kiderül valami efféle turpisság (ami azt illeti, nem fog, bár drogok bőséggel akadnak a történetben, méghozzá legálisan). Szóval adott az egyébként érdekes keret: itt van nekünk az anti-utopikus, rendőrállam berendezkedésű Föld, ahol kevesek irányítják az emberek túlnyomó többségét, a milliárdokat (a Régieket), sőt még ez az uralkodó kisebbség is megosztott: egyrészt ott vannak a valamirevaló Újak, akik az evolúció vagy mutáció következtében megnövekedett agykapacitássel, intelligenciával rendelkeznek - egyszóval igazi Übermenshek -, illetve vannak még a Szokatlanok, akik “csak” azzal az előnnyel rendelkeznek, hogy képesek mindenki más gondolatát olvasni, illetve összekapcsolni a tudatukat - emiatt persze az Újakkal sem éppen puszipajtások, hiszen ki szereti, ha mindig tudják, éppen mire gondol? Hát senki, így nincs mit csodálkozni azon, hogy megy az egymás elleni áskálódás, különösen a Régiek részéről, akik közül az ellenállók kerülnek ki; az ellenállók klasszikus felforgató tevékenységet folytatnak: sötétben bujkálnak, itt-ott szabotálnak, protestálnak, terjesztik a szamizdatot, ilyesmiket. Az Ellenállás számára az elsődleges reménységet az jelenti, hogy a fővezérük, Thors Provoni évekkel ezelőtt kiruccant a világűrbe, hogy erősítésért szaladjon - és most úgy néz ki, visszatérőben van, ráadásul nem is egyedül jön (a regény címe sokat segít, hogy kitaláljuk ki tart vele, bár kinézetre nem úgy fest, ahogy azt a borító sejteti). Ez hát a fő bonyodalom, ami a regény cselekményét mozgatja, meg van még egy-két kisember, akiket elkap-megcsap a készülődő forradalom szele, és található a történetben egy furcsa szerelmi szál is, némi Lolita-beütéssel, de egyik szál sem kimondottan érdekfeszítő. Provoni jön, lát és győz - Dick azonban nem, de hát annak, aki a PKD-életmű megismerését tűzte ki célul, az ilyen keserű pirulákat is le kell nyelnie.



Bírtam-e a könyvet?: (3/5)
Értékeld a könyvet!: (0/5)

A bejegyzés trackback címe:

https://tufabor.blog.hu/api/trackback/id/tr338742758

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása