most olvasom

 

kommentek

+ könyvjelzőnek

Könyvjelzőhöz hozzáadás!

Népszámlálás

Visszatérő olvasóm vagy?
Igen !
Én is!
42
  
pollcode.com free polls

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Címkék

alapítvány (1) alfa hold (1) alfred bester (3) alien (3) anachronox (2) andre norton (1) apokalipszis (1) arthur c clarke (6) asimov (4) átjáró (3) a e van vogt (4) a feny ura (1) a lathatatlan ember (1) a sci fi mesterei (6) a sötétség balkeze (1) a város (1) beljajev (4) bioshock (1) c.s.lewis (1) clifford d simak (2) cyril m kornbluth (2) dark fantasy (1) donovan agya (1) douglas adams (2) douglas coupland (1) dűne (5) égi esztega (1) fantasztikus (1) farenheit (1) frankenstein (1) frank herbert (8) frederik pohl (8) fritz leiber (1) galaktika (1) gbk (23) george orwell (1) gyűrűvilág (1) harrison (3) heinlein (2) herbert george wells (3) horror (3) hozsánna néked leibowitz (1) isaac asimov (9) jack london (2) jack vance (1) jevgenyij zamjatyin (1) joe hill (2) john wyndham (2) jövőlátó ember (1) képregény (13) kipling (1) könyvborító (210) kossuth fantasztikus sorozat (13) kozmikus főnyeremény (1) kozmosz (4) különös históriák (4) kurt vonnegut (3) larry niven (1) logan futása (2) lovecraft (1) metánbusz (2) metró (3) metropolisz (1) michael crichton (4) mordecai roshwald (1) mzb (1) néked (1) philip k dick (7) pierre barbet (2) pierre boulle (1) ray bradbury (1) robert sheckley (3) robert silverberg (3) robot (1) robotváros (6) roger zelazny (1) rozsdamentes acélpatkány (2) sci fi (204) sf (205) stanislaw lem (8) státuscivilizáció (1) stephen king (3) szimulátor (1) sztrugackij (4) technicolor időgép (1) tigris (1) tigris! tigris! (2) top100 (1) transz (1) triffidek (1) tudományos (1) tudományos fantasztikus (205) ursula k leguin (3) vándor (1) venus (1) világok harca (1) walter m miller jr (1) william gibson (1) zsoldos péter (3) Címkefelhő

Jacek Dukaj: Zuzanna és a világmindenség

2013.02.08. 11:15 | fkristof | 3 komment

Share |
Címkék: sci fi tudományos fantasztikus könyvborító sf

Rejlik abban némi hatásvadászat, ha egy éppen szárnyait bontogató, feltörőben lévő szerzőt egy nagy klasszikushoz hasonlítanak. Erre egyébként leggyakrabban a fülszövegben kerül sor, de ezzel egyszersmind remek kiindulópontot szolgáltatnak az ismertetőket és kritikákat készítő olvasóknak is (vagy ezzel már íróknak tekinthetjük őket? :)). Ezzel a húzással nyilvánvalóan az eladási mutatókat szeretnék a kiadó pr-osai az egekbe lendíteni, de nekem nem nagyon tetszik ez a megoldás, talán azért, mert anno megvettem a Philip K. Dick nevével reklámozott Amerikai amnézia című Jonathan Lethem-regényt, miközben egy kalap sz@r volt az egész, jól be is adtam az antikba, pedig ilyet csak legnagyobb felháborodásomban szoktam tenni (biztos járt már így más is). A valhallás Cthulhu hívásán is közel akkora betűkkel szerepelt Stephen King neve, mint Lovecrafté, amivel szintén nem arattak osztatlan sikert nálam (ellenben Joe Hill első regényén nem díszelgett a papa neve, ami pozitívum). Mindezeket csak azért írtam le, mert Jacek Dukajt Stanislaw Lem nevével próbálják eladni, amire az szolgáltat alapot, hogy mindkét esetben lengyel származású sf szerzőről beszélünk. A Zuzanna és a világmindenség című könyvet elolvasva mindenesetre nem sikerült meggyőznie, hogy tényleg ő lenne Lem első számú követője a földik közül. Viszont: ajándék lónak ne nézd a fogát :D Ezt pedig azért írtam, mert a könyvet az SFMag nyereményjátékán nyertem, ami nem kis meglepetést és örömöt okozott nekem. Ezúton is köszönöm a kiadónak a felajánlott könyvet és az SFMag-nak a játék lehetőséget. Szerencsére ez már a harmadik eset volt, hogy valahol könyvet nyertem és remélem, hogy jövőre is folytatódni fog a sikerszéria :D Pár szóban a regényről. Zuzanna egy fiatal lengyel lány, bár ahogy kiveszem, a nem túl távoli jövőben, ahol a regény cselekménye bonyolódik, mindenki afféle világpolgár; az ún. elftechnológiának köszönhetően rövid utazással el lehet eljutni a föld bármelyik pontjára, svízióban (valamiféle telepátiával) beszélni lehet élővel, holttal és még meg sem születettel egyaránt, tinédzser korban már mindenki a felnőtt életet él, a középkorú emberek tudásával, tapasztalatával rendelkezik (ez az ún. T-generáció), meg ilyenek. Zuzanna születésnapján megkapja apja - egy tizenéve meghalt régész - hagyatékát, egy különleges amulettet, ami megmutatja számára a Várost, egy mesebeli, ide-oda vándorló helyet vagy mondjuk dimenziót - itt végzett egy cég munkatársaként kutatásokat az apja. Z. nyomozni kezd az apja halálának ügyében, amihez fel kell derítenie a Várost és annak titkait is. Kezdődik is a nagy kaland...Voltak benne zavaros részek, nehezen elképzelhető leírások (ebben mondjuk kétségtelenül hasonlított Lem komolyabb regényeihez), összességében nem nagyon ragadott meg a hangulata. Mindezek talán arra utalnak, hogy túl szegényes a fantáziám :) Nem találtam túl sok borítót...nem tudjátok, Lengyelországon kívül csak kis hazánkban jelent meg?



Bírtam-e a könyvet?: (4/5)
Értékeld a könyvet!: (0/5)

A bejegyzés trackback címe:

https://tufabor.blog.hu/api/trackback/id/tr785069205

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

besucher 2013.02.10. 13:36:19

A szerző honlapja elég szegényes...

acélpatkány · http://acelpatkany.blogspot.com/ 2013.03.08. 18:16:56

Azért Dukajt nem nevezném "kezdő szerzőnek" (szvsz Lethemet sem), már csak azért sem, mert még a régi-régi Galaktikában is jelent meg novellája. Amúgy az Extensa fényévekkel jobb ennél (függetlenül attól, hogy ez nekem tetszett).

fkristof 2013.03.08. 22:01:08

@acélpatkány: köszönöm a kiigazítást, hasznos az olvasottabb hozzászóló meglátását is ismerni. Számomra ezelőtt ismeretlen volt Dukaj neve, bár Galaktika csak igen ritkán kerül a kezembe. (megjegyzem, Lethem nevezett regénye esetén a "kezdő" kifejezés úgy érzem a szerző mentségére szolgált volna :-)
süti beállítások módosítása