most olvasom

 

kommentek

+ könyvjelzőnek

Könyvjelzőhöz hozzáadás!

Népszámlálás

Visszatérő olvasóm vagy?
Igen !
Én is!
42
  
pollcode.com free polls

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Címkék

alapítvány (1) alfa hold (1) alfred bester (3) alien (3) anachronox (2) andre norton (1) apokalipszis (1) arthur c clarke (6) asimov (4) átjáró (3) a e van vogt (4) a feny ura (1) a lathatatlan ember (1) a sci fi mesterei (6) a sötétség balkeze (1) a város (1) beljajev (4) bioshock (1) c.s.lewis (1) clifford d simak (2) cyril m kornbluth (2) dark fantasy (1) donovan agya (1) douglas adams (2) douglas coupland (1) dűne (5) égi esztega (1) fantasztikus (1) farenheit (1) frankenstein (1) frank herbert (8) frederik pohl (8) fritz leiber (1) galaktika (1) gbk (23) george orwell (1) gyűrűvilág (1) harrison (3) heinlein (2) herbert george wells (3) horror (3) hozsánna néked leibowitz (1) isaac asimov (9) jack london (2) jack vance (1) jevgenyij zamjatyin (1) joe hill (2) john wyndham (2) jövőlátó ember (1) képregény (13) kipling (1) könyvborító (210) kossuth fantasztikus sorozat (13) kozmikus főnyeremény (1) kozmosz (4) különös históriák (4) kurt vonnegut (3) larry niven (1) logan futása (2) lovecraft (1) metánbusz (2) metró (3) metropolisz (1) michael crichton (4) mordecai roshwald (1) mzb (1) néked (1) philip k dick (7) pierre barbet (2) pierre boulle (1) ray bradbury (1) robert sheckley (3) robert silverberg (3) robot (1) robotváros (6) roger zelazny (1) rozsdamentes acélpatkány (2) sci fi (204) sf (205) stanislaw lem (8) státuscivilizáció (1) stephen king (3) szimulátor (1) sztrugackij (4) technicolor időgép (1) tigris (1) tigris! tigris! (2) top100 (1) transz (1) triffidek (1) tudományos (1) tudományos fantasztikus (205) ursula k leguin (3) vándor (1) venus (1) világok harca (1) walter m miller jr (1) william gibson (1) zsoldos péter (3) Címkefelhő

Frank Herbert: Dűne gyermekei

2014.06.16. 10:52 | fkristof | 3 komment

Share |
Címkék: sci fi frank herbert tudományos fantasztikus könyvborító sf

Megkésve bár, de újra posztolok. Nem, nem vettem be fogalmazásgátlót, mindenben a nyaralás a ludas :)

1. Kék a szeme [Radio edit]

2. Az a szép, az a szép (akinek a szeme kék) [ft. Leto II. & Ghanima]

3. Jaj, de szép kék szeme van magának [Ext. mix.]

(Gurney Halleck trubadúr orgyilkos Baliset Balesetek IX. című kislemezének számlistája. A lemez a fremen népdalokat feldolgozó huszonöt részes sorozat kilencedik darabja. Megjelent a Caladan Records gondozásában, kizárólagos forgalmazója az ismert univerzumban a Sietch-O-Tones)

“...de azért akadt pár kellemes perc is az életemben... vegyük például azt az esetet, amikor Leto öcsi addig ügyeskedett a mérgezett kriszkésével, amíg sikerült magát csúnyán megvágnia. Máig sem tisztázott kérdés, hogy élte túl a hülyegyerek, de akkor még úgy tűnt, beadja a kulcsot; nyögött, sziszegett, fetrengett az ágyán, habzott a szája, izzadt, mint a disznó - szóval látszott rajta, hogy kutyául elintézte magát. Engem meg - aki ismer, könnyen el tudja képzelni - mennyei érzések kerítettek hatalmukba, még az ősi Harkonnen vér is felpezsdült az ereimben! “Bezzeg, lesz neked Arany Ösvény meg Kralizec, kis köcsög, csak várd ki a végét!” - gondoltam magamban. Meg hogy “Na, ez se vesz több tartós tejet, az istenátka, jobban teszi, ha magához rendeli a Mahdinátus főpapját, és kéri tőle az utolsó kenetet...”, ilyesmik jártak a fejemben. Én balga! A franc se gondolta volna, hogy háromezer évig fogja húzni a nyomorult féreg! Ez tisztára kiba…” (Alia Úrnő utolsó elcsípett gondolatai)

tumblr_magt9vSGZY1rbu729o1_1280.jpg

“Fiatalabb éveimben esett meg velem a következő sztori. Egyszer fogtam magamat és - Ghanima meg a többiek (itt persze elsősorban a zsarnokoskodó Stilgarra és a minden lében kanál nagyanyámra gondolok) tudta nélkül - kilopóztam a Tabr sziecsből, és több napi járóföldre eltekeregtem, ún. spártai edzés címén. Gyalogszerrel haladtam, ételt nem vittem magammal, folyadékként is csak a cirkoruha által visszanyert testnedvek szolgáltak. Ekkor történt, hogy egyik éjjel álmomban apámmá átlényegülve anyámra gondoltam és hát, hogy is fejezzem ki magamat - ciki erről írni, ám egy önéletrajz esetében nem tekinthetek el még a kínos részletektől sem -, szóval a kellemes percek éjszakai magömléssel végződtek. Mármost, Stilgar épp elégszer elmagyarázta azokat a működési elveket, amik alapján a cirkoruha feldolgozza a párát, a kigőzölgéseket, az izzadságot, a vizeletet és a székletet, de soha egyetlen árva szóval sem érintette az ondó tárgykörét. Egyszer sem! Azóta is a számban érzem annak a víznek az ízét, kegyetlen három napom volt, mire visszaértem a sziecsbe, meg persze Ghanima húgom is letolt, mint a szaros gatyát, amiért szó nélkül mentem el otthonról. És akkor arról a hajtóvadászatról még nem is beszéltem, amit a Bene Gesserit indított a cirkoruhám után, miután megneszelték, hogy a gúnya értékes genetikai maradványokat tartalmazhat.” (Szófosás II. Leto: Kendőzetlenül - minden amit tudni akartál az Impérium uráról (és még ennél is több, amit nem) című bestselleréből)

“Áldás vagy átok - ez itt a kardinális kérdés. Hajlok rá, hogy az utóbbi, és meg is mondom, miért. Rögvest rávilágítok, hogy milyen elcseszett szituációk születhetnek abból, amikor visszamenőleg az összes ősöd emléke ott raktározódik az agyadban, arra várva, hogy egy alkalmas pillanatban átvegyék a tudatod fölött az irányítást. Szolgáljon bizonyítékul ez a megtörtént eset: amikor nagyanyám - tudniillik Jessica - úgy felhúzott az intrikáival, hogy már nem láttam az idegtől és éles nyelvvel beszóltam neki (ha jól emlékszem, leboszorkányoztam), a keresetlen szavakon felbőszült apám úgy elvert, mint szódás a lovát. Tehát, hogy mindenki értse: mikor apámról beszélek, akkor az alatt azt értem, hogy magamat vertem el, saját öklömmel ütöttem ki a saját fogaimat, magam fejeltem le a falat és törtem el az ujjaimat, és a többi… nagy hecc, mi? Nyolc napon túl gyógyuló buli volt, úgyhogy ennyit arról, hogy mekkora királyság - hogy ne mondjam: isten-császárság - az ősök szellemeivel az agyadban élni. Ja, és tanulság is van meg erkölcsi mondanivaló, mert egy Atreidestől nyilván elvárjátok, hogy a végére is tartogasson valami elmés megjegyzést. Ám legyen, íme! Az O. K. Bibila parancsolata szerint “Tiszteld apádat és anyádat!”, úgyhogy ha nem akartok úgy járni, mint én, legelőször is ezen töprengjetek el.” (Ghanima sirámaiból)

a1be77d686c1a89bf1a7c4da2bb867e2.jpg

Féregjáraton - a következő kivételekkel és feltételekkel - bárki utazhat: a) Az utazásban csak fremen vehet részt. b) 10 éven aluli gyermekek, valamint a Próféta csak kísérővel utazhatnak. Kivételt képeznek: az Atreides Ház leszármazottai, úgy is mint Késes Alia, II. Leto, valamint Ghanima, akik nem tévesztendők össze az átlagos gyermekekkel c) Fogyatékossággal élők és mozgásukban korlátozott fremenek szuszpenzor-székben ülve csak azokkal az homokférgeken szállíthatók, amelyeken a szuszpenzor-szék a kijelölt helyen rögzíthető. A kísérővel utazó gyermekek és a magatehetetlen személyek homokférgen való elhelyezéséről, valamint folyamatos felügyeletéről a naib/ok/nak kell gondoskodni.

Az utasok kézipoggyászt vihetnek magukkal. Kézipoggyászként nem szállítható a) olyan tárgy, amelynek szállítását császári jogszabály vagy naib rendelkezés tiltja, b) olyan tárgy, amely méreténél vagy súlyánál fogva a járművön erre kijelölt helyen nem helyezhető el, vagy a többi utas egészségében, testi épségében, ruházatában, kézipoggyászában kárt okozhat (pl. gom-dzsabbar, pajzsgenerátor, kriszkés), c) maula pisztoly. A kézipoggyász őrzése az utas feladata. (Kivonat az “Utazási feltételek a Volán Társaságok menetrend szerinti féregjáratainak belföldi országos, regionális és elővárosi forgalomban történő igénybevételére” című tájékoztatóból)



Bírtam-e a könyvet?: (4/5)
Értékeld a könyvet!: (0/5)

A bejegyzés trackback címe:

https://tufabor.blog.hu/api/trackback/id/tr826305002

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fkristof 2014.06.24. 12:12:25

@acélpatkány: Szó sincs róla, hogy ne tetszett volna, ami azt illeti - mivel némileg pörgősebb, mint a Messiás (az Isten-császárnál meg pláne) - többnyire egész szórakoztatónak is találtam (az Arany ösvény mondjuk elég elborult fordulat lett a végére, amitől érdekes irányt vett az egész sztori, bár ez az irány a még több filózás felé tereli a regény-folyamot, amit viszont nem mindenki gyomra bír, lásd pl. Ker0 előző hozzászólását). Ami a blogot illeti, a további Dűnéknél is ezt a "viccesnek szánt" formát fogom használni, mert ha más nem is, én nagyon jól elszórakozok a saját hülyeségemen :)
süti beállítások módosítása