most olvasom

 

kommentek

+ könyvjelzőnek

Könyvjelzőhöz hozzáadás!

Népszámlálás

Visszatérő olvasóm vagy?
Igen !
Én is!
42
  
pollcode.com free polls

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Címkék

alapítvány (1) alfa hold (1) alfred bester (3) alien (3) anachronox (2) andre norton (1) apokalipszis (1) arthur c clarke (6) asimov (4) átjáró (3) a e van vogt (4) a feny ura (1) a lathatatlan ember (1) a sci fi mesterei (6) a sötétség balkeze (1) a város (1) beljajev (4) bioshock (1) c.s.lewis (1) clifford d simak (2) cyril m kornbluth (2) dark fantasy (1) donovan agya (1) douglas adams (2) douglas coupland (1) dűne (5) égi esztega (1) fantasztikus (1) farenheit (1) frankenstein (1) frank herbert (8) frederik pohl (8) fritz leiber (1) galaktika (1) gbk (23) george orwell (1) gyűrűvilág (1) harrison (3) heinlein (2) herbert george wells (3) horror (3) hozsánna néked leibowitz (1) isaac asimov (9) jack london (2) jack vance (1) jevgenyij zamjatyin (1) joe hill (2) john wyndham (2) jövőlátó ember (1) képregény (13) kipling (1) könyvborító (210) kossuth fantasztikus sorozat (13) kozmikus főnyeremény (1) kozmosz (4) különös históriák (4) kurt vonnegut (3) larry niven (1) logan futása (2) lovecraft (1) metánbusz (2) metró (3) metropolisz (1) michael crichton (4) mordecai roshwald (1) mzb (1) néked (1) philip k dick (7) pierre barbet (2) pierre boulle (1) ray bradbury (1) robert sheckley (3) robert silverberg (3) robot (1) robotváros (6) roger zelazny (1) rozsdamentes acélpatkány (2) sci fi (204) sf (205) stanislaw lem (8) státuscivilizáció (1) stephen king (3) szimulátor (1) sztrugackij (4) technicolor időgép (1) tigris (1) tigris! tigris! (2) top100 (1) transz (1) triffidek (1) tudományos (1) tudományos fantasztikus (205) ursula k leguin (3) vándor (1) venus (1) világok harca (1) walter m miller jr (1) william gibson (1) zsoldos péter (3) Címkefelhő

A. és B. Sztrugackij: Sánta sors

2014.08.12. 10:04 | fkristof | Szólj hozzá!

Share |
Címkék: sci fi tudományos fantasztikus könyvborító sztrugackij

Első gondolat: van az Ötvös Csöpi-filmeknek egy rendkívül idegesítő, visszatérő eleme, mégpedig az okos(kodó) gyerekek, akik egyre szórják az agyukat és felnőtt szövegeket nyomatnak. Bizony, a Sánta sors (egyik) főhősének, sőt egy egész kis városkának meggyűlik a baja a túlzottan okos srácokkal. Úgy kell nekik.

Második gondolat: ismét egy könyv, amit a Hungarotherm kiállítás meglátogatása céljából tett utam során olvastam. Az előző a Túl a kék eseményhorizonton volt.

Harmadik gondolat: a Tufabor cikkei közvetlenül a regények elolvasása után születnek. Ennek egy tök egyszerű, prózai oka van: olyan rövid a memóriám (de az is lehet, hogy túl felületesen olvasok), hogy pár hét leforgása alatt képes vagyok elfelejteni a teljes könyvet. Nekem gyakorlatilag elég lenne 2-3 könyv egész életemre - míg a következőt olvasom, szépen elfelejtem az előzőt, így simán kezdhetném előröl az egészet: úgy olvasnám újra a régit, mintha sose vettem volna még a kezembe. Ez egyébként a filmekre is igaz. Nos, a Sánta sorsról szóló bejegyzés megírását kissé sokáig halogattam, kb. fél évig. Meg is lett az eredménye, ez a sok baromság, amit összehordok, és semmi hasznos információ magáról a könyvről, maximum 1-2 elejtett morzsa.

Negyedik gondolat: egy történet nekem akkor tetszik, ha A., vagy pörögnek benne az események, tehát rabul ejt a sztori sodra vagy B., mit bánom én, lehet lassú és/vagy terjedelmes, ha megragad a stílusa vagy a gondolatvilága. A Sánta sors (ami egyébként a 165. könyv, amiről borítókat gyűjtöttem) egészen biztosan ez utóbbi kategóriába tartozott, mivel semmiféle pörgés nincs benne. Komor, életunt, depressziós, lehangoló környezetben játszódik (legalábbis a második szál, merthogy két szál van benne… bár jobban meggondolva a Szovjetunió abszurd hétköznapjait nyögő szépíró sora sem túl vidám - igen, ez az első szál), ahol a hányattatott sorsú szereplők csak nagy mennyiségű alkohol (pl. gin) mellett képesek a mindennapok kínjainak elviselésére, és az önfeledt poharazgatás mellett természetesen filozofálnak, azaz: szenvednek. Ilyenek ezek az oroszok. Lehet, hogy ebből nem derült ki, de piszkos jó regény, pont a sötét, lelkizős hangulata miatt - habár aki a vidám könyveket favorizálja, annak semmiképpen sem ajánlom. Igaz, a végén bizonyos szempontból még heppiendről is beszélhetünk, ha annak vesszük egy új világrend körvonalazódását. Az ilyesminek ugyanis nem mindenki szokott örülni.

Ötödik gondolat: nem a reklám helye, de egy budapesti székhelyű, webáruházzal is rendelkező könyvkereskedésnél potom összegért vásárolhatja meg a regényt a kedves érdeklődő (khm... szóval mint említettem, jó fél év eltelt az olvasás és a bejegyzés megírása között - nos, így visszaemlékezve lehet volt az egy év is, úgyhogy az a bizonyos áruház sem árulja már a könyvet, bocs, hogy későn szóltam). Szerintem érdemes beszerezni (az előzőektől függetlenül ezt azért még mindig igaznak tartom).



Bírtam-e a könyvet?: (5/5)
Értékeld a könyvet!: (0/5)

A bejegyzés trackback címe:

https://tufabor.blog.hu/api/trackback/id/tr656597167

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása