most olvasom

 

kommentek

+ könyvjelzőnek

Könyvjelzőhöz hozzáadás!

Népszámlálás

Visszatérő olvasóm vagy?
Igen !
Én is!
42
  
pollcode.com free polls

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Címkék

alapítvány (1) alfa hold (1) alfred bester (3) alien (3) anachronox (2) andre norton (1) apokalipszis (1) arthur c clarke (6) asimov (4) átjáró (3) a e van vogt (4) a feny ura (1) a lathatatlan ember (1) a sci fi mesterei (6) a sötétség balkeze (1) a város (1) beljajev (4) bioshock (1) c.s.lewis (1) clifford d simak (2) cyril m kornbluth (2) dark fantasy (1) donovan agya (1) douglas adams (2) douglas coupland (1) dűne (5) égi esztega (1) fantasztikus (1) farenheit (1) frankenstein (1) frank herbert (8) frederik pohl (8) fritz leiber (1) galaktika (1) gbk (23) george orwell (1) gyűrűvilág (1) harrison (3) heinlein (2) herbert george wells (3) horror (3) hozsánna néked leibowitz (1) isaac asimov (9) jack london (2) jack vance (1) jevgenyij zamjatyin (1) joe hill (2) john wyndham (2) jövőlátó ember (1) képregény (13) kipling (1) könyvborító (210) kossuth fantasztikus sorozat (13) kozmikus főnyeremény (1) kozmosz (4) különös históriák (4) kurt vonnegut (3) larry niven (1) logan futása (2) lovecraft (1) metánbusz (2) metró (3) metropolisz (1) michael crichton (4) mordecai roshwald (1) mzb (1) néked (1) philip k dick (7) pierre barbet (2) pierre boulle (1) ray bradbury (1) robert sheckley (3) robert silverberg (3) robot (1) robotváros (6) roger zelazny (1) rozsdamentes acélpatkány (2) sci fi (204) sf (205) stanislaw lem (8) státuscivilizáció (1) stephen king (3) szimulátor (1) sztrugackij (4) technicolor időgép (1) tigris (1) tigris! tigris! (2) top100 (1) transz (1) triffidek (1) tudományos (1) tudományos fantasztikus (205) ursula k leguin (3) vándor (1) venus (1) világok harca (1) walter m miller jr (1) william gibson (1) zsoldos péter (3) Címkefelhő

Stephen Baxter: Antijég

2014.09.26. 11:57 | fkristof | Szólj hozzá!

Share |
Címkék: sci fi tudományos fantasztikus könyvborító sf

Amikor anno dacumál úgy határoztam, hogy elkezdem online katalogizálni a könyvtáramat, a Könyvkolónia mellett tettem le a voksomat (igaz, előtte kipróbáltam a Librarything-et, azonban hamar kisült, hogy az egy fizetős szolgáltatás, így inkább ingyenes vizekre hajóztam). A Kolónia éppen akkoriban bontogatta a szárnyait és a kezdeti nehézségek után (pl. amikor több száz saját feltöltésű könyv veszett a semmibe valami teljesen átírt adatbázis motor vagy mi miatt) úgy tűnt, remek kis oldal válik majd belőle. Az üzememeltetők egyre fejlesztették, jöttek a felhasználók, rendszeresek voltak a blog bejegyzéseik, beindult a csere-bere rovat (jó pár könyvemet sikerült így elcserélnem vagy eladnom, szerintem a másik fél ugyancsak teljes megelégedésére) és több nyereményjátékot is hirdettek (két könyvet is nyertem náluk). Sajnos azonban nagyon úgy tűnik, hogy 2013 óta az üzemeltetők - ki tudja mi okból - sorsára hagyták az oldalt, amit ezzel együtt szomorú vegetációra és - valószínűsítem - lassú és fájdalmas elmúlásra ítéltek. A tartalmak nem frissülnek, eltűnnek korábban feltöltött borítók, az adatbázis pedig rakoncátlankodik. Mi az összefüggés Stephen Baxter Antijég című tudományos-fantasztikus regénye és az imént leírtak között? Mindössze annyi, hogy ennek a regénynek az elolvasása után érett meg bennem a döntés, hogy kénytelen-kelletlen át kell váltsak a Molyra, ami csöppet sem volt ínyemre, tekintve, hogy minden valószínűség szerint igen sok időt fog elvenni a kolóniás könyvtáram átültetése a molyos fiókomra (lehet, hogy nem így lesz, majd látom). A tényleges kiváltó ok eléggé prózai: mivel az Antijég nem volt még fönt a Kolónia adatbázisában, magamnak kell az adatlapját létrehoznom... vagyis kellett volna, mivel új könyvet már hetek óta nem lehet feltölteni egy izgalmas kis űrlaphiba miatt (amúgy igazán apróság: nem lehet a könyvhöz szerzőt választani...). Utóbb aztán - a Molyra történő áttöltés közben - az is kiderült, hogy a polcokon sincs minden rendben, voltak elfelejtett olvasásaim, szóval valami tényleg nincs rendben a Kolónián. Igazán nem értem a dolgot, kár lenne darabjaira hullni hagyni ezt a jó kis oldalt. Na mindegy, ennyit erről. Pár szót az Antijégről.

Az előző bejegyzésben a mérnöki munka újító szándékáról hordtam össze hetet-havat, talán olyasmit is írtam, hogy hasznos vagy világmegváltó gondolatok is megvalósulhatnak egy-egy eltökélt műszaki zseni keze nyomán. Ennek az ellenkezője azonban éppúgy megtörténhet: világpusztító fegyverek születhetnek a tudomány égisze alatt, megpecsételve ezzel az emberiség sorsát. Baxter sztorija legkönnyebben az atombomba első éles bevetését és a Hidegháborút juttathatja az olvasó eszébe. Az analógia eléggé szembeszökő: az 1800-es éves derekára datálódó történet alternatív múltjában egy Josiah Traveller névre hallgató brit feltaláló egy ritka és ismeretlen eredetű anyagból, az antijégből készít nagyerejű bombát; ez az antijég csak fagypont alatt érzi jól magát, megnövekedett hőmérsékleten instabillá válik a cucc és szép nagy pukkanás kíséretében annihiláció következik be a környezetében, földdel téve egyenlővé mindent, ami csak a hatósugárba esik. Az angol-orosz krími konfliktus során be is vetik a fegyvert, ami ráébreszti a feltalálót az antijég veszélyeire, így Traveller figyelme inkább a polgári célú békés felhasználás és az űrkutatás felé fordul. Az ezután megalkotott gépek által 1870-re Nagy-Britannia amolyan gőzpunk szuperhatalommá válik, azonban itt nem a gőz jelenti az alkalmazott erőforrást, hanem a jóval nagyobb energiájú, ám korlátozott mennyiségű antijég. A Föld hoppon maradt nagyjainak - gondolok itt a poroszokra, az amerikaiakra, a franciákra és az oroszokra - persze koránt sem tetszik ez a hirtelen kialakult egyeduralom, nagyon úgy fest, hogy az általunk ismert világháborúk a könyv lapjain jó negyven évvel hamarabb fognak kirobbanni, főleg Bismarckék mozgolódnak. Vajon meddig tartanak ki az antijég készletek? Meddig tartható fent az ingatagnak tűnő status quo? Hát ilyesmiről szól ez a könyv, megspékelve egy elég hosszúra nyújtott űrutazással. A regény se nem rossz, se nem különösebben jó - amolyan Verne nyomdokain haladó kalandregény atomháborús köntösbe öltöztetve.



Bírtam-e a könyvet?: (3/5)
Értékeld a könyvet!: (0/5)

A bejegyzés trackback címe:

https://tufabor.blog.hu/api/trackback/id/tr536733737

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása