most olvasom

 

kommentek

+ könyvjelzőnek

Könyvjelzőhöz hozzáadás!

Népszámlálás

Visszatérő olvasóm vagy?
Igen !
Én is!
42
  
pollcode.com free polls

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Címkék

alapítvány (1) alfa hold (1) alfred bester (3) alien (3) anachronox (2) andre norton (1) apokalipszis (1) arthur c clarke (6) asimov (4) átjáró (3) a e van vogt (4) a feny ura (1) a lathatatlan ember (1) a sci fi mesterei (6) a sötétség balkeze (1) a város (1) beljajev (4) bioshock (1) c.s.lewis (1) clifford d simak (2) cyril m kornbluth (2) dark fantasy (1) donovan agya (1) douglas adams (2) douglas coupland (1) dűne (5) égi esztega (1) fantasztikus (1) farenheit (1) frankenstein (1) frank herbert (8) frederik pohl (8) fritz leiber (1) galaktika (1) gbk (23) george orwell (1) gyűrűvilág (1) harrison (3) heinlein (2) herbert george wells (3) horror (3) hozsánna néked leibowitz (1) isaac asimov (9) jack london (2) jack vance (1) jevgenyij zamjatyin (1) joe hill (2) john wyndham (2) jövőlátó ember (1) képregény (13) kipling (1) könyvborító (210) kossuth fantasztikus sorozat (13) kozmikus főnyeremény (1) kozmosz (4) különös históriák (4) kurt vonnegut (3) larry niven (1) logan futása (2) lovecraft (1) metánbusz (2) metró (3) metropolisz (1) michael crichton (4) mordecai roshwald (1) mzb (1) néked (1) philip k dick (7) pierre barbet (2) pierre boulle (1) ray bradbury (1) robert sheckley (3) robert silverberg (3) robot (1) robotváros (6) roger zelazny (1) rozsdamentes acélpatkány (2) sci fi (204) sf (205) stanislaw lem (8) státuscivilizáció (1) stephen king (3) szimulátor (1) sztrugackij (4) technicolor időgép (1) tigris (1) tigris! tigris! (2) top100 (1) transz (1) triffidek (1) tudományos (1) tudományos fantasztikus (205) ursula k leguin (3) vándor (1) venus (1) világok harca (1) walter m miller jr (1) william gibson (1) zsoldos péter (3) Címkefelhő

Zsoldos Péter: Távoli tűz

2011.10.18. 08:33 | fkristof | Szólj hozzá!

Share |
Címkék: kozmosz könyvborító zsoldos péter

Egy birodalom uralkodójának lenni nem könnyű feladat...hmm, van olyan akiben feltámad a deja vu érzése, mikor ezeket a szavakat olvassa? Ne csodálkozzon rajta, pár hete ugyanígy kezdtem a Linn varázslója című könyv ismertetését. Nos, Zsoldos Péter regénye kapcsán ez a kijelentés talán még sokkal inkább helytálló, hiszen Zsoldos Úr van Vogtnál jól mélyebb betekintést enged az uralkodói élet kemény munkával (bár olykor szépségekkel és elégedettséggel) teli hétköznapjaiba, ebben az egyáltalán nem sci-fi, hanem sokkal inkább történelmi regényben (ami ugyan egy kitalált világon játszódik, de ettől még szerintem nem sci-fi). Én ugyan nem olvastam a Viking visszatér című könyvet, ami ennek a műnek az előzménye, de a szerző pompásan megoldja, hogy az első tizenpár oldalon képbe helyezze az olvasót - ezért azoknak is merem ajánlani a regényt, akik hozzám hasonlóan nem tarthatták még kezükben az megelőző kaland történetét. A sci-fi rész egyébként körülbelül ebben a tucat oldalban el is száll a Vikinggel együtt (kmm, hogy úgy mondjam felemésztődik a távoli tűzben), hogy magunkra maradjuk Geogorral, az Avanán hagyott geológussal, aki arra eszmél, hogy egyszeriben egy egész városállam királya lesz, egy komoly hatalommal rendelkező uralkodó, aki felé mindenki nagy elvárásokkal tekint - ő lehet az a távoli bolygóról földre szállt idegen, aki kiemeli az ókori körülmények közül tengerparti birodalmának begyepesedett gondolkodású lakosait. Akad ebben a regényben minden, amit egy nagy léptékű történelmi drámától elvárhat az ember: gyötrelmesen vagy éppen könnyebben átvészelt időszakok, megannyi felemelkedés és bukás, háborúk, lázadások, járvány kitörések, kereskedelmi egyezmények, földrajzi és tudományos felfedezések, találkozások idegen kultúrákkal, szóval ami csak szem-szájnak ingere. Olvasgatva a regényt én a magam részéről úgy döntöttem, hogy nem is kívánok többé király lenni :) Ahogy írtam is, ez nem egy sci-fi regény - akkor mégis mit kereshet itt a Tufaborban? Természetesen egyrészt Zsoldos Péter személye miatt , akit a magyar tudományos-fantasztikus irodalom egyik úttörőjének tekintenek (számomra a Távoli tűz olvasása során derült ki, hogy honnan is kaphatta a nevét az Avana Egyesület, amely a Zsoldos Péter-Díjat osztja), másrészt, mert egy egyébként igen magas színvonalú, jól megírt és érdekfeszítő könyvről van szó, ami tök olcsón beszerezhető szinte bármelyik antikváriumból. Megjegyzem, ha akad közöttünk olyan elvetemült alak, akinek netán csípné a szemét a betű, az még akár hangoskönyv formájában is hozzájuthat a neten. Nem kell állandóan csak tufát olvasni, fő a változatosság!



Bírtam-e a könyvet?: (5/5)
Értékeld a könyvet!: (5/5)

A bejegyzés trackback címe:

https://tufabor.blog.hu/api/trackback/id/tr553310998

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása