most olvasom

 

kommentek

+ könyvjelzőnek

Könyvjelzőhöz hozzáadás!

Népszámlálás

Visszatérő olvasóm vagy?
Igen !
Én is!
42
  
pollcode.com free polls

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Címkék

alapítvány (1) alfa hold (1) alfred bester (3) alien (3) anachronox (2) andre norton (1) apokalipszis (1) arthur c clarke (6) asimov (4) átjáró (3) a e van vogt (4) a feny ura (1) a lathatatlan ember (1) a sci fi mesterei (6) a sötétség balkeze (1) a város (1) beljajev (4) bioshock (1) c.s.lewis (1) clifford d simak (2) cyril m kornbluth (2) dark fantasy (1) donovan agya (1) douglas adams (2) douglas coupland (1) dűne (5) égi esztega (1) fantasztikus (1) farenheit (1) frankenstein (1) frank herbert (8) frederik pohl (8) fritz leiber (1) galaktika (1) gbk (23) george orwell (1) gyűrűvilág (1) harrison (3) heinlein (2) herbert george wells (3) horror (3) hozsánna néked leibowitz (1) isaac asimov (9) jack london (2) jack vance (1) jevgenyij zamjatyin (1) joe hill (2) john wyndham (2) jövőlátó ember (1) képregény (13) kipling (1) könyvborító (210) kossuth fantasztikus sorozat (13) kozmikus főnyeremény (1) kozmosz (4) különös históriák (4) kurt vonnegut (3) larry niven (1) logan futása (2) lovecraft (1) metánbusz (2) metró (3) metropolisz (1) michael crichton (4) mordecai roshwald (1) mzb (1) néked (1) philip k dick (7) pierre barbet (2) pierre boulle (1) ray bradbury (1) robert sheckley (3) robert silverberg (3) robot (1) robotváros (6) roger zelazny (1) rozsdamentes acélpatkány (2) sci fi (204) sf (205) stanislaw lem (8) státuscivilizáció (1) stephen king (3) szimulátor (1) sztrugackij (4) technicolor időgép (1) tigris (1) tigris! tigris! (2) top100 (1) transz (1) triffidek (1) tudományos (1) tudományos fantasztikus (205) ursula k leguin (3) vándor (1) venus (1) világok harca (1) walter m miller jr (1) william gibson (1) zsoldos péter (3) Címkefelhő

Sir Arthur Conan Doyle: Méregövezet

2013.05.02. 08:32 | fkristof | Szólj hozzá!

Share |
Címkék: sci fi tudományos fantasztikus könyvborító sf

Az általános iskola fölső tagozatától tizenéves koromig rendszeresen megfordultam a városi könyvtárban, rendszerint kölcsönöztem is tőlük egy-két könyvet - a fene se tudja miért, mert valahogy sohasem olvastam el egyet sem közülük. Hülyeség persze - elvégre akkor meg minek jártam oda? Gondolom, a miliő vonzott. A könyveket mindig is szerettem, a könyvtárban is szívesen böngésztem a polcok végtelennek tűnő sorait, szemezgetve az érdekesnek ígérkező kötetek közül - azután, amikor egy hónapra a birtokomba került a kiszemelt példány, már valahogy nem érdekelt az egész, nem szakítottam időt az olvasásra (jobban belegondolva ez a megvásárolt könyvekkel is így volt, azokat sem olvastam el soha, egészen addig, míg tinédzser nem lettem). Emlékszem, a gyermekkönyvek szekciójának egyik polcán hihetetlenül izgalmas magazinok sorakoztak: a Robur számai, kívül megkapó, színes borítóval, belül megannyi szédítő illusztrációval (a szöveg akkoriban nem nagyon izgatott). Két szám fedlapja különösen tetszett: az egyik a prágai Gólemet ábrázoló rajzzal (Nils Holgerson kalandjaiból is csak egy epizódra emlékszem úgy, ahogy: amikor egy életre kelt városi szobor üldözi a kiscsávót), a másik a Méregövezet című kisregényt leközlő lapszámé, ami a mai napig is nagyon hangulatosnak tartok (most már persze látom, hogy a lámpaoszlopnak hanyatló bobby alakja elég sok borítóról visszaköszön). Egyszóval Arthur Conan Doyle apokalipszis víziója, a Méregövezet számomra míg élek a gyermekkoromat fogja az eszembe juttatni. Mondanom sem kell, bár a Roburnak ezt a számát mindannyiszor a kezembe vettem, amikor a könyvtárba betévedtem, egészen két héttel ezelőttig nem olvastam el a művet. A kisregény a Challenger professzor-történetek második darabja - a professzort és kalandvágyó barátait Az elveszett világ című klasszikus sci-fiből ismerhette meg Sherlock Holmes atyjának olvasótábora (személy szerint én még nem olvastam). Röviden a sztori: George E. Challenger prof. kutatásai révén megállapítja, hogy a Föld bolygó egy “méregövezeten” fog áthaladni, amely a minket körülvevő éter tulajdonságait befolyásolja az emberiség számára meglehetősen negatív irányban (lényegében kinyújt mindenkit az egész sárgolyón), ezt jelzi a világnak, de a többi birka (tehát az emberiségnek azon hányada, akit nem hívnak Challenger professzornak) nem igazán veszi a lapot - szépen meg is adja magát mindenki, kivéve a tudóst, a feleségét és a három úriembert, akik a dinó-kaland során is segédkeztek az öregnek. Míg mások a haláltusájákat vívják, a társaság számára menedéket nyújtó vidéki kúriában kellemes és szellemes, angolosan fárasztó társalgás folyik, a genteleman-ek elmélkednek a világról és bolygónk további sorsának alakulásáról, miközben végignézik, ahogy az értelmes (?) földi élet a szemük láttára elpusztul...akarom mondani, majdnem elpusztul. Hogyisne! Ti leközölnétek egy ifjúsági kiadványban egy olyan sztorit, amiben kihal az egész emberiség?





Bírtam-e a könyvet?: (4/5)
Értékeld a könyvet!: (0/5)

A bejegyzés trackback címe:

https://tufabor.blog.hu/api/trackback/id/tr185259280

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása