most olvasom

 

kommentek

+ könyvjelzőnek

Könyvjelzőhöz hozzáadás!

Népszámlálás

Visszatérő olvasóm vagy?
Igen !
Én is!
42
  
pollcode.com free polls

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Címkék

alapítvány (1) alfa hold (1) alfred bester (3) alien (3) anachronox (2) andre norton (1) apokalipszis (1) arthur c clarke (6) asimov (4) átjáró (3) a e van vogt (4) a feny ura (1) a lathatatlan ember (1) a sci fi mesterei (6) a sötétség balkeze (1) a város (1) beljajev (4) bioshock (1) c.s.lewis (1) clifford d simak (2) cyril m kornbluth (2) dark fantasy (1) donovan agya (1) douglas adams (2) douglas coupland (1) dűne (5) égi esztega (1) fantasztikus (1) farenheit (1) frankenstein (1) frank herbert (8) frederik pohl (8) fritz leiber (1) galaktika (1) gbk (23) george orwell (1) gyűrűvilág (1) harrison (3) heinlein (2) herbert george wells (3) horror (3) hozsánna néked leibowitz (1) isaac asimov (9) jack london (2) jack vance (1) jevgenyij zamjatyin (1) joe hill (2) john wyndham (2) jövőlátó ember (1) képregény (13) kipling (1) könyvborító (210) kossuth fantasztikus sorozat (13) kozmikus főnyeremény (1) kozmosz (4) különös históriák (4) kurt vonnegut (3) larry niven (1) logan futása (2) lovecraft (1) metánbusz (2) metró (3) metropolisz (1) michael crichton (4) mordecai roshwald (1) mzb (1) néked (1) philip k dick (7) pierre barbet (2) pierre boulle (1) ray bradbury (1) robert sheckley (3) robert silverberg (3) robot (1) robotváros (6) roger zelazny (1) rozsdamentes acélpatkány (2) sci fi (204) sf (205) stanislaw lem (8) státuscivilizáció (1) stephen king (3) szimulátor (1) sztrugackij (4) technicolor időgép (1) tigris (1) tigris! tigris! (2) top100 (1) transz (1) triffidek (1) tudományos (1) tudományos fantasztikus (205) ursula k leguin (3) vándor (1) venus (1) világok harca (1) walter m miller jr (1) william gibson (1) zsoldos péter (3) Címkefelhő

Joe Hill: NOS4A2

2015.07.20. 14:43 | fkristof | Szólj hozzá!

Share |
Címkék: horror könyvborító joe hill dark fantasy

Sosem rettentett el különösebben, ha egy regény egy enciklopédia vastagságával (és/vagy szellemi tartalmával) vetekedett - feltéve persze, ha az adott mű élvezetes olvasmánynak bizonyult. Sajnos a legutóbbi bejegyzésem tárgya olvasmányosságát tekintve nem tartozott ezen kategóriába, és majdnem biztos vagyok benne, hogy nekem olyan hosszú időbe még nem tartott könyvet legyűrni, mint Frank Herbert Dűne: Káptalanház-át. Miért is erőltettem? Érdekelt, hogy eljut-e valahová a remekül startolt sorozat, de csalódnom kellett: a kezdeti lendület és a gazdagon - mi több - brilliánsan felépített világ Bene Gesserit-szenvelgésbe fulladt. Mindegy, túléltem, viszont - és most visszakanyarodnék a kezdő kijelentésemhez - ez sem vette el a kedvemet attól, hogy rögtön nekilássak egy még vastagabb sztorinak, ami a fülszöveg alapján 900 oldalnyi pompás szórakozásnak ígérkezett. Hát igen, kezünkbe véve a vaskos kötetet, hamar levonhatjuk az ideillő következtetést: faterja nyomdokán haladva Joe Hill is megtanulta fosni a szavakat; A szív alakú doboz (volt róla szó korábban) és a Szarvak (erről mondjuk nem, bár ez se rossz írás) a fasorban sem volt a leütött karakterek számát illetően a NOS4A2-hoz képest (mindenhol le van írva, én is megteszem: a címet Nosferatunak kell ejteni, ami egy oldtimer Rolls Royce Wraith gépkocsi rendszáma - ezen a járművön furikázik a főgané, bizonyos Charles Talent Manx úr). Oké, mondhatjuk, hogy almát az almával, körtét a körtével, tehát milyen alapon hasonlít össze az ember egy nyögvenyelős, statikus, hót komoly hard sci-fit és egy pörgős, olvasmányos, és ehhez mérten könnyedecske - minek is nevezzem? - dark fantasy-t? horror-t? (Nem tudományos-fantasztikus regény, azt mondjuk el kell ismernem.) Hát, mittomén, egymás mellé kerültek a polcon, csak úgy. Viszont a lényeg, hogy a könyv jó; aki szereti Kinget, illetve Hill eddigi regényeit, annak szinte biztosan be fog jönni.

wraith1.jpg

Az alapsztori a következő: velem ellentétben - merthogy én nem állhatom a karácsonyi időszak alatt agyonjátszott csilingelős, csöpögős zenéket, az orrba-szájba játszott Reszkessetek betörők és Télapu filmeket meg a vásári forgatagot - Charile Manx bátyánk valamiért odáig van a Karácsonyért és egyáltalán nincs kibékülve azzal, ha a szeretet lángja halványabban ég. Olyannyira csípi ezt az egyébként réges-régen lejáratott és elüzletiesített ünnepet, hogy egy külön bejáratú fantázia világot is teremtett agyának egy sötét zugában Karácsonyország néven, ahol - könnyű kitalálni - non-stop a csinglingling száncsengő, az ó szép fenyő, jó fenyő és a piros alma, aranyág jegyében telnek az év napjai. Csakhogy - és itt a bibi - Manx a spéci Rollsának köszönhetően képes a való világból Karácsonyországba szállítani az általa kiválasztott (értsd: elrabolt) gyermekeket és azoknak ünneprontó (tehát a gyermekrablást mélységesen elítélő) szüleit - ahol az előbbiek agymosott zombi hülyegyerekekké válva örömmel koncolják fel az utóbbiakat...szóval talán nem is akkora móka ez, mint azt a hely neve alapján képzelnénk. Manx azonban ámokfutása közben elkövet egy apró hibát: rossz delikvenst szemel ki soron következő áldozatának, tudniillik a kis Wayne édesanyja, Victoria motorjára kapva - a sorozatgyilkoshoz hasonlóan - ugyancsak képes a valóságos és elképzelt helyek között utazgatni, plusz nem viccel, amikor egyetlen gyermeke életéről van szó. A könyv címe és tartalma, valamint a korábbi, szintén gonosz-autós Stephen King regények alapján én valami hűtőrácsos borítóra számítottam (talán ezért jobban is tetszenek az angolszász kiadások fedlapjai), ám az Európa Kiadónál inkább a főhősnőre és motorbiciklijére kívántak hangsúlyt fektetni. Annyira így se gázos, ráadásul a regényt Gabriel Rodriguez hangulatos illusztrációival színesítették (igaz, fekete-fehérek :)) - meg aztán pár év múlva talán lesz ebből még új kiadás, tetszetősebb köntösben. Akinek az ismertető alapján megtetszett a történet, szerintem olvassa el, nem fog csalódni a regényben. Jut eszembe: még fizetni sem kötelező érte! Legyünk stílszerűek, és kérjük Karácsonyra!



Bírtam-e a könyvet?: (5/5)
Értékeld a könyvet!: (0/5)

A bejegyzés trackback címe:

https://tufabor.blog.hu/api/trackback/id/tr877641558

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása