most olvasom

 

kommentek

+ könyvjelzőnek

Könyvjelzőhöz hozzáadás!

Népszámlálás

Visszatérő olvasóm vagy?
Igen !
Én is!
42
  
pollcode.com free polls

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Címkék

alapítvány (1) alfa hold (1) alfred bester (3) alien (3) anachronox (2) andre norton (1) apokalipszis (1) arthur c clarke (6) asimov (4) átjáró (3) a e van vogt (4) a feny ura (1) a lathatatlan ember (1) a sci fi mesterei (6) a sötétség balkeze (1) a város (1) beljajev (4) bioshock (1) c.s.lewis (1) clifford d simak (2) cyril m kornbluth (2) dark fantasy (1) donovan agya (1) douglas adams (2) douglas coupland (1) dűne (5) égi esztega (1) fantasztikus (1) farenheit (1) frankenstein (1) frank herbert (8) frederik pohl (8) fritz leiber (1) galaktika (1) gbk (23) george orwell (1) gyűrűvilág (1) harrison (3) heinlein (2) herbert george wells (3) horror (3) hozsánna néked leibowitz (1) isaac asimov (9) jack london (2) jack vance (1) jevgenyij zamjatyin (1) joe hill (2) john wyndham (2) jövőlátó ember (1) képregény (13) kipling (1) könyvborító (210) kossuth fantasztikus sorozat (13) kozmikus főnyeremény (1) kozmosz (4) különös históriák (4) kurt vonnegut (3) larry niven (1) logan futása (2) lovecraft (1) metánbusz (2) metró (3) metropolisz (1) michael crichton (4) mordecai roshwald (1) mzb (1) néked (1) philip k dick (7) pierre barbet (2) pierre boulle (1) ray bradbury (1) robert sheckley (3) robert silverberg (3) robot (1) robotváros (6) roger zelazny (1) rozsdamentes acélpatkány (2) sci fi (204) sf (205) stanislaw lem (8) státuscivilizáció (1) stephen king (3) szimulátor (1) sztrugackij (4) technicolor időgép (1) tigris (1) tigris! tigris! (2) top100 (1) transz (1) triffidek (1) tudományos (1) tudományos fantasztikus (205) ursula k leguin (3) vándor (1) venus (1) világok harca (1) walter m miller jr (1) william gibson (1) zsoldos péter (3) Címkefelhő

Utazások az időgéppel

2016.03.29. 15:18 | fkristof | 4 komment

Share |
Címkék: sci fi tudományos fantasztikus könyvborító sf herbert george wells gbk

Ismét egy ősrégi irományt kapartam elő a Drive fiókom mélyéről, de nem járunk vele rosszul, mert a témának köszönhetően rögtön három könyvborító galériát is végig tud majd böngészni az érdeklődő (figyelem, több mint 300 képen kell majd végigfutni!). Nem ma volt már, amikor az aktuális görögországi nyaralásra készülve az Utazások az időgéppel című GBK-s könyvet pakoltam be a csomagomba, hogy legyen mivel elütni napfürdőzés közben a fölös időt (nem volt rossz nyaralás, bár hazafelé a buszunk szokás szerint lerobbant). Szóval: a kötetben három regény kapott helyet (talán ezt már lehetett sejteni abból, hogy három galériát emlegettem), felütésként kapásból egy klasszikussal indított a szerkesztő, mégpedig H. G. Wells-től Az időgéppel. Bár akkor én már ismertem a sztorit, és legyen bármekkora alapmű, különösebben elsőre sem hagyott bennem mély nyomot, azért csak elolvastam, hogy legyen mihez kötni a második és harmadik regényt, melyek az Időgép kvázi folytatásai, továbbgondolásai. Egyébként, mint azt méltatásokban mondani szokás, ez a regény tekinthető a sci-fi időutazós történetek előfutárának, bár még egyáltalán nincsen túlbonyolítva a dolog: a főhős egyszerűen épít egy időgépet és előrehúz jó messzire a jövőbe, ott találkozik az elkorcsosult és két részre szakadt emberi leszármazottakkal (a felszínen élő eloikkal és a föld alatti kannibál morlockokkal), eltölt ott egy kis időt, aztán gyorsan rájön, hogy nem valami kellemes helyről/időről van szó és az elvárható bonyodalmak leküzdése után lelécel, majd - néhány bakugrást követően, megismerkedve bolygónk végóráival - hazafelé veszi az irányt.

the_time_machine_cover_colors.png

A kötet érdekessége persze nem is maga Az időgép, hanem a mögötte helyet kapott két folytatása. A középső darab, Az időgép visszatér, Egon Friedell kisregénye már többet foglalkozik magával az időutazással és annak fizikai hátterével, az utazás határaival, tudományosabb jelleggel ruházva fel a kalandregény történetét. Egyébként nagyjából hasonló színvonalat képvisel, mint Wells alkotása, vannak benne tök jó kis levélregényes részek, de néhol azért komolytalanságba fullad a mű (az időutazó ellátogat egy-két nevetséges idősíkra, legalábbis nekem nem nagyon tetszettek), de összességében azt mondanám, hogy a Visszatérést “az első rész” méltó folytatásának tekintem, mivel eddig sem misztifikáltam túl az eredetit. A kötetben helyet kapott egy harmadik regény is (igazából a felét ez teszi ki), amely A morlockok éjszakája címet viseli, szerzője pedig K. W. Jeter. Míg Fridell művében egy szó sem esett semmiféle morlockokról - mivel nem ez a részlet állt az író érdeklődésének középpontjában, hanem maga az időutazás - addig Jeter kalandregénye az időgépet Wellshez hasonlóan csak eszköznek használja, egy gépnek, ami tök mindegy, hogy milyen elven működik, de a morlockok kezébe került, akik ezt kihasználva szépen vissza is jöttek a 19. század utolsó éveibe, a regény főhőseinek idejébe, hogy időnek előtte elfoglalják az egész világot. Bár kalandregénynek nem rossz, azért jó előre szeretném figyelmeztetni a nagyérdeműt, hogy aki úgy érzi, hogy könnyen megülné a gyomrát, amikor egy történetben szerepel együtt Merlin, Arthur király, Atlantisz, az időgép és a morlockok, az inkább a kezébe se vegye a könyvet. Sakkjátékosokként bemutatni a jó és rossz erőit meg már régóta nem számít nagy durranásnak.







Bírtam-e a könyvet?: (3/5)
Értékeld a könyvet!: (0/5)

A bejegyzés trackback címe:

https://tufabor.blog.hu/api/trackback/id/tr438543780

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

besucher 2016.04.04. 10:28:54

Ugyanez a kötet nekem is megvan, és én is hasonló élményként olvastam. Ráadásul a megfilmesítés sem nyűgözött le. Írt jobbakat is Wells papa.

fkristof 2016.04.05. 11:25:27

@besucher: Köszi szépen a hozzászólást! Ja, és boldog szülinapot utólag is :)

Celtic 2016.07.10. 13:06:21

Eletemben ket Wells-konyvet vettem - mindketto nyomdahibas volt (pontosabban ugye ez jott a klubtagsaghoz, del-dunantulikent mas hasznat sem lattam, csak a konyveket). Mindkettoben kimaradtak oldalak, masok duplikalva voltak. Ebben is pont az eredeti Wells-fele volt a hibas, masik ketto regeny rendben volt (mas kerdes, hogy igy 20+ ev tavlatabol nemigen emlekszem mar ra)
Akkoriban azt hittem, elvagyok atkozva Wells kapcsan, mert hihetetlen volt, hoyg mindketto ugyanuyg legyen hibas. Azota persze le van toltve, majd egyszer elovlasom ujra, ha lesz hozza kedvem.

fkristof 2016.07.10. 14:41:13

@Celtic: Nálam a John Irving regényeken üt átok :) A Garp szerint a világ egy buszos utazás során kettéhajlott, a gerincénél majdnem kettétört, a Fohász Owen Meanyért-et pedig abban a pillanatban ejtettem el, amint kiléptem vele a könyvesboltból, kissé meggyűrve ezzel a védőborítót (később sikerült eltüntetni a hibát). Egyetlen másik szerző könyveivel sem jártam még így.
süti beállítások módosítása