most olvasom

 

kommentek

+ könyvjelzőnek

Könyvjelzőhöz hozzáadás!

Népszámlálás

Visszatérő olvasóm vagy?
Igen !
Én is!
42
  
pollcode.com free polls

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Címkék

alapítvány (1) alfa hold (1) alfred bester (3) alien (3) anachronox (2) andre norton (1) apokalipszis (1) arthur c clarke (6) asimov (4) átjáró (3) a e van vogt (4) a feny ura (1) a lathatatlan ember (1) a sci fi mesterei (6) a sötétség balkeze (1) a város (1) beljajev (4) bioshock (1) c.s.lewis (1) clifford d simak (2) cyril m kornbluth (2) dark fantasy (1) donovan agya (1) douglas adams (2) douglas coupland (1) dűne (5) égi esztega (1) fantasztikus (1) farenheit (1) frankenstein (1) frank herbert (8) frederik pohl (8) fritz leiber (1) galaktika (1) gbk (23) george orwell (1) gyűrűvilág (1) harrison (3) heinlein (2) herbert george wells (3) horror (3) hozsánna néked leibowitz (1) isaac asimov (9) jack london (2) jack vance (1) jevgenyij zamjatyin (1) joe hill (2) john wyndham (2) jövőlátó ember (1) képregény (13) kipling (1) könyvborító (210) kossuth fantasztikus sorozat (13) kozmikus főnyeremény (1) kozmosz (4) különös históriák (4) kurt vonnegut (3) larry niven (1) logan futása (2) lovecraft (1) metánbusz (2) metró (3) metropolisz (1) michael crichton (4) mordecai roshwald (1) mzb (1) néked (1) philip k dick (7) pierre barbet (2) pierre boulle (1) ray bradbury (1) robert sheckley (3) robert silverberg (3) robot (1) robotváros (6) roger zelazny (1) rozsdamentes acélpatkány (2) sci fi (204) sf (205) stanislaw lem (8) státuscivilizáció (1) stephen king (3) szimulátor (1) sztrugackij (4) technicolor időgép (1) tigris (1) tigris! tigris! (2) top100 (1) transz (1) triffidek (1) tudományos (1) tudományos fantasztikus (205) ursula k leguin (3) vándor (1) venus (1) világok harca (1) walter m miller jr (1) william gibson (1) zsoldos péter (3) Címkefelhő

Brian W. Aldiss: Az elszabadult Frankenstein

2010.07.31. 10:32 | fkristof | 2 komment

Share |
Címkék: sci fi frankenstein tudományos fantasztikus könyvborító sf gbk

 

Elöljáróként fel szeretném hívni a figyelmet a következőre: Frankenstein nem egyenlő azzal a szegecselt fejű szörnyeteg manussal, aki a moziplakátokról és (többek között ennek a könyvnek is a fedlapjáról) ránk mereszti bávatag tekintetét. Frankensteinnek a szörnyet megteremtő tudóst nevezte el Mary Shelley és valószínűleg csak a hollywoodi filmek okozta zavar miatt kezdett felcserélődni a két alak. Könnyen lehet, sőt biztos, hogy ezt minden olvasóm tudta, de azért nem árt leszögezni, hogy a címet értelmezni lehessen, bár a cselekmény alapján végülis mindkét változatban működőképes lehetne. 

A következő (nem feltétlenül egymást követő) két bejegyzésben olyan regényeket fogok a figyelmetekbe ajánlani – rögtön elsőként Az elszabadult Frankensteint Brian Wilson Aldiss tollából - amelyek nagyjából hasonló témával foglalkoznak; én magamban csak „őrült tudósos” könyveknek hívom őket. A téma azért is érdekes és elgondolkoztató, mert a híreket tanulmányozva egyértelműen kiderül, hogy manapság is mennyi őrült tudóst hord hátán a föld, bármelyik szegletét is vesszük górcső alá a tudomány világának. A könyv témakörébe tartozó szakterületekre természetesen inkább az orvostudomány, a klónozás, génmanipuláció, az őssejt kutatás hozható fel legjobb példának – ezeknek a végső céljait megvizsgálva mindig valamiféle utópisztikus gondolatok szállják meg az ember fiát…emberteremtés, tökéletes másolat, népesség szabályozás a saját szájízünk szerint, nyugodtan engedjük szabadjára a fantáziánkat! A valóságban persze ez nem nagyon fog összejönni soha, de hát próbálkozni azt csak szabad, nem? Na, ez az a kérdés, amit szerintem ez a regény feszeget – mert mi van, ha Frankenstein (szörnye) elszabadul? Mégis, az emberiségnek úgy kellenek a jó értelemben vett „őrült tudósok”, mint egy falat kenyér, hiszen hol tartanánk most nélkülük? Én egymagam biztos fel nem találnám a halálsugarat vagy a hiper hajtóművet :)

A borítók előtt még dióhéjban szólnék néhány szót a cselekményről is, ha még egy percet kapok. Nagyjából úgy néz ki a dolog, hogy a nem túl távoli jövőben (is) mindent megteszünk majd azért, hogy az emberi faj örökre száműzze magát az élők sorából. Aldiss víziójában nem csak a nagyvárosokat és önnön embertársaikat pusztítják el az atomháborúba belebolondult földlakók, de a tér-idő szövetét is súlyosan megbontják bombáikkal: időcsúszások jönnek létre, melyekben a tér egyes szeletei az időben ugrálnak ide-oda, s mosódnak össze kitalált világokkal. Így eshet meg az, hogy a történet főhőse egyik pillanatról a másikra Svájcban találja magát „a modern Prométheusz” korában (1816), ahol azonban összefut magával az írónővel, Mary Shelley-vel is. Az események sodrában hamarosan arra eszmél, hogy gyakorlatilag a Shelley regény cselekményének részese és alakítója válhat belőle. Mit kezdjen a jövőből jött ember ismeretében annak, ahogy a világ kereke fordult az „elmúlt” 200 évben? Hagyja e élni a szörnyeteget – joga van-e az életre és a boldogságra egy emberi testrészekből összefércelt alkotmánynak?



Bírtam-e a könyvet?: (4/5)
Értékeld a könyvet!: (0/5)

A bejegyzés trackback címe:

https://tufabor.blog.hu/api/trackback/id/tr922188804

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ker0 2010.08.02. 12:30:37

Hmm, Ez a könyvét nem ismerem az írónak. na majd eccer megnézem. :) Viszont: www.philipkdick.com/works_covers.html Dick borítók a világ minden szegletéből.... tálcán.. lehet posztot rittyenteni belőle :)

fkristof 2010.08.04. 09:04:02

@ker0: Természetesen ismerem a Dick borító gyűjteményt és lesz is belőle csemegézés, csak hát annyi a könyv és olyan kevés az idő olvasásra és blog írásra :)
süti beállítások módosítása