most olvasom

 

kommentek

+ könyvjelzőnek

Könyvjelzőhöz hozzáadás!

Népszámlálás

Visszatérő olvasóm vagy?
Igen !
Én is!
42
  
pollcode.com free polls

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Címkék

alapítvány (1) alfa hold (1) alfred bester (3) alien (3) anachronox (2) andre norton (1) apokalipszis (1) arthur c clarke (6) asimov (4) átjáró (3) a e van vogt (4) a feny ura (1) a lathatatlan ember (1) a sci fi mesterei (6) a sötétség balkeze (1) a város (1) beljajev (4) bioshock (1) c.s.lewis (1) clifford d simak (2) cyril m kornbluth (2) dark fantasy (1) donovan agya (1) douglas adams (2) douglas coupland (1) dűne (5) égi esztega (1) fantasztikus (1) farenheit (1) frankenstein (1) frank herbert (8) frederik pohl (8) fritz leiber (1) galaktika (1) gbk (23) george orwell (1) gyűrűvilág (1) harrison (3) heinlein (2) herbert george wells (3) horror (3) hozsánna néked leibowitz (1) isaac asimov (9) jack london (2) jack vance (1) jevgenyij zamjatyin (1) joe hill (2) john wyndham (2) jövőlátó ember (1) képregény (13) kipling (1) könyvborító (210) kossuth fantasztikus sorozat (13) kozmikus főnyeremény (1) kozmosz (4) különös históriák (4) kurt vonnegut (3) larry niven (1) logan futása (2) lovecraft (1) metánbusz (2) metró (3) metropolisz (1) michael crichton (4) mordecai roshwald (1) mzb (1) néked (1) philip k dick (7) pierre barbet (2) pierre boulle (1) ray bradbury (1) robert sheckley (3) robert silverberg (3) robot (1) robotváros (6) roger zelazny (1) rozsdamentes acélpatkány (2) sci fi (204) sf (205) stanislaw lem (8) státuscivilizáció (1) stephen king (3) szimulátor (1) sztrugackij (4) technicolor időgép (1) tigris (1) tigris! tigris! (2) top100 (1) transz (1) triffidek (1) tudományos (1) tudományos fantasztikus (205) ursula k leguin (3) vándor (1) venus (1) világok harca (1) walter m miller jr (1) william gibson (1) zsoldos péter (3) Címkefelhő

Stanislaw Lem: Álmatlanság

2013.03.05. 11:14 | fkristof | Szólj hozzá!

Share |
Címkék: sci fi tudományos fantasztikus stanislaw lem könyvborító sf

Stanislaw Lem humoros oldalával előző olvasmányaim során még nemigen találkoztam. A Solaris, az Éden, a Visszatérés és Az Úr hangja című regényei után már azt hittem, hogy a neves lengyel szerző csak búskomor, filozofikus hangvételű történeteket írt, noha Az Úr hangjában mintha lett volna neki egy-két mizantróp, szarkasztikus megjegyzése, ami mosolyt csalt az arcomra. A Futurulógiai kongresszus című kisregényének első harmadában viszont olyan sziporkázó humorral találkoztam, hogy a szüntelen kuncogástól majdnem kiesett a könyv a kezemből. Erre aztán egyáltalán nem számítottam - ha másért nem is, de emiatt az írás miatt már érdemes beszerezni az Álmatlanság című novellás kötetet; tiszta szerencse, hogy a kötetben helyet kapott többi történet is igen színvonalas. A Futurulógiai kongresszus történet főszereplője egy latin-amerikai ország fővárosában tartandó szimpóziumra érkezik meg, ahol váratlanul belecsöppen az országot szétfeszítő polgárháborús konfliktusba, amit a kormány a vegyi hadviselés legdurvább eszközeivel igyekszik leverni - a Joker “Vigyorex” gázával vetekedő kemikáliák hatására hamarosan önmagukból kivetkőzött emberek lepik el a konferencia szálloda közvetlen környékét, egymást érik a vicces hallucinációk (igaz, a főszereplő számára nem annyira viccesek). A kongresszus napja egy új világ kezdete lesz, amitől kezdve az emberek életét a kémiai szerek tudatmódosító hatásai határozzák meg. A főszereplő egy huszárvágással az ismeretlen és visszataszító jövőbe csöppen, ahol a Visszatérés űrhajós főhőséhez hasonlóan igencsak nehezére esik a beilleszkedés, az új életmód elsajátítása, mivel egyetlen porcikája sem kívánja azt a fajta életet, amit a jövő kínálni tud. Jó kis írás; a csodaszerek találó nevein akkor is elmosolyodik az olvasó, amikor egyébként a komor, disztópikus környezetet ecseteli a szerző. Az ilyen szellemesség nekem nagyon bejön. A könyvet tovább lapozgatva színes paletta tárul az olvasó elé: találkozhatunk komoly hangvételű filozofikus, vallási témákat boncolgató írással, vérbeli sf nyomozással Pirx főszereplésével, valamint további két brilliánsan humoros történettel is (a Létezik-e Mr. Jones? és A léboló címűekkel), amelyek bizonyára kellemes perceket fognak szerezni annak, aki veszi a fáradságot és elolvassa őket.



Bírtam-e a könyvet?: (5/5)
Értékeld a könyvet!: (0/5)

A bejegyzés trackback címe:

https://tufabor.blog.hu/api/trackback/id/tr825117554

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása