most olvasom

 

kommentek

+ könyvjelzőnek

Könyvjelzőhöz hozzáadás!

Népszámlálás

Visszatérő olvasóm vagy?
Igen !
Én is!
42
  
pollcode.com free polls

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Címkék

alapítvány (1) alfa hold (1) alfred bester (3) alien (3) anachronox (2) andre norton (1) apokalipszis (1) arthur c clarke (6) asimov (4) átjáró (3) a e van vogt (4) a feny ura (1) a lathatatlan ember (1) a sci fi mesterei (6) a sötétség balkeze (1) a város (1) beljajev (4) bioshock (1) c.s.lewis (1) clifford d simak (2) cyril m kornbluth (2) dark fantasy (1) donovan agya (1) douglas adams (2) douglas coupland (1) dűne (5) égi esztega (1) fantasztikus (1) farenheit (1) frankenstein (1) frank herbert (8) frederik pohl (8) fritz leiber (1) galaktika (1) gbk (23) george orwell (1) gyűrűvilág (1) harrison (3) heinlein (2) herbert george wells (3) horror (3) hozsánna néked leibowitz (1) isaac asimov (9) jack london (2) jack vance (1) jevgenyij zamjatyin (1) joe hill (2) john wyndham (2) jövőlátó ember (1) képregény (13) kipling (1) könyvborító (210) kossuth fantasztikus sorozat (13) kozmikus főnyeremény (1) kozmosz (4) különös históriák (4) kurt vonnegut (3) larry niven (1) logan futása (2) lovecraft (1) metánbusz (2) metró (3) metropolisz (1) michael crichton (4) mordecai roshwald (1) mzb (1) néked (1) philip k dick (7) pierre barbet (2) pierre boulle (1) ray bradbury (1) robert sheckley (3) robert silverberg (3) robot (1) robotváros (6) roger zelazny (1) rozsdamentes acélpatkány (2) sci fi (204) sf (205) stanislaw lem (8) státuscivilizáció (1) stephen king (3) szimulátor (1) sztrugackij (4) technicolor időgép (1) tigris (1) tigris! tigris! (2) top100 (1) transz (1) triffidek (1) tudományos (1) tudományos fantasztikus (205) ursula k leguin (3) vándor (1) venus (1) világok harca (1) walter m miller jr (1) william gibson (1) zsoldos péter (3) Címkefelhő

China Miéville: Kraken

2014.11.28. 12:33 | fkristof | Szólj hozzá!

Share |
Címkék: sci fi tudományos fantasztikus könyvborító sf

Nocsak, mi ez itt? Azt írja: Kraken. China Miéville regénye - akkor minden bizonnyal érdemes elolvasni. Csápok vannak a borítón - tehát muszáj elolvasni! Így okoskodtam, miközben a nagy karácsonyi feladat (= vegyél magadnak valami jó könyvet, tedd a fa alá, azután lepődj meg, hogy milyen szép ajándékot kaptál) teljesítésén fáradozva ráleltem erre a kötetre. Végigkajtattam ugyan az egész könyvesboltot keresztben-hosszában, de végül csak azon vettem észre magamat, hogy bumerángként mindig ehhez a bizonyos könyvhöz térek vissza, úgyhogy közel egy óra vívódás után el is dőlt az ajándék kérdése (további dobogós helyezettek: Lőrinczy Judit: Ingókövek, Edgar Allan Poe legjobb elbeszélései… na majd legközelebb!) (És ez ugye tavaly volt...basszus, megint elröpült egy év!). Persze most sem kellett csalódnom a brit szerző fantáziájában és annak tálalásában, habár ezúttal nem a sci-fi, hanem az ún. városi fantasy terepén csillogtatta meg tehetségét, amely műfaj nem mondom, hogy távol áll tőlem, csak könyvben még nemigen olvastam ilyesmit (képregény formátumban viszont annál többet - ami azt illeti, a Krakent is könnyen el tudom képzelni mondjuk egy tizenkét kötetes mini-sorozatba átültetve). A Kraken alapfelállása azért már ismerősnek tűnhet a Miéville regényein edződött olvasók számára: adva van egy különös város (ezúttal nem Új-Crobuzon vagy Konzulváros, hanem napjaink Londona), ahol a küszöbön topog a Végítélet órája. Az események sűrűjébe véletlenül belecsöppenő kívülálló (ő a Krakenben Billy Harrow névre hallgat) beavatást nyer a város titkaiba, megismeri a mindennapi élet színfala mögött meghúzódó, rejtelmes és (nem) gyengén őrült csoportosulások érdekeit és módszereit, szövetségeseket és ellenségeket szerez magának, miközben szép lassan ráébred, hogy mégis csak illene valahogy megmenteni a lázálmok között kínlódó városlakó tudatlanokat az Armageddontól. Mint az sejthető, ez koránt sem megy annyira könnyedén; a végkifejletig kapunk jó pár csavart, a lapokon megelevenedő cselekmény pörgős, akciódús, természetesen a nagyüzemi varázslás sem marad el, itt-ott nyelvészkedhetünk is egy keveset (már ahol éppen nem káromkodnak a szereplők), egyszóval ezúttal is garantált szórakozásban lehet része annak, aki a Kraken mellett teszi le a voksát. Nekem ugyan akkora élményt nem tudott nyújtani, mint a legelsőként olvasott Perdido pályaudvar, végállomás, de még így is bőven a príma alkotások közé sorolom a könyvet. Szép, vaskos darab, szóval csak óvatosan bánjon vele mindenki, nehogy a polcról magára rántsa a gyerek! Még agyonnyomná szegényt a fantasy irodalom óriása.



Bírtam-e a könyvet?: (4/5)
Értékeld a könyvet!: (0/5)

A bejegyzés trackback címe:

https://tufabor.blog.hu/api/trackback/id/tr506940155

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása