most olvasom

 

kommentek

+ könyvjelzőnek

Könyvjelzőhöz hozzáadás!

Népszámlálás

Visszatérő olvasóm vagy?
Igen !
Én is!
42
  
pollcode.com free polls

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Címkék

alapítvány (1) alfa hold (1) alfred bester (3) alien (3) anachronox (2) andre norton (1) apokalipszis (1) arthur c clarke (6) asimov (4) átjáró (3) a e van vogt (4) a feny ura (1) a lathatatlan ember (1) a sci fi mesterei (6) a sötétség balkeze (1) a város (1) beljajev (4) bioshock (1) c.s.lewis (1) clifford d simak (2) cyril m kornbluth (2) dark fantasy (1) donovan agya (1) douglas adams (2) douglas coupland (1) dűne (5) égi esztega (1) fantasztikus (1) farenheit (1) frankenstein (1) frank herbert (8) frederik pohl (8) fritz leiber (1) galaktika (1) gbk (23) george orwell (1) gyűrűvilág (1) harrison (3) heinlein (2) herbert george wells (3) horror (3) hozsánna néked leibowitz (1) isaac asimov (9) jack london (2) jack vance (1) jevgenyij zamjatyin (1) joe hill (2) john wyndham (2) jövőlátó ember (1) képregény (13) kipling (1) könyvborító (210) kossuth fantasztikus sorozat (13) kozmikus főnyeremény (1) kozmosz (4) különös históriák (4) kurt vonnegut (3) larry niven (1) logan futása (2) lovecraft (1) metánbusz (2) metró (3) metropolisz (1) michael crichton (4) mordecai roshwald (1) mzb (1) néked (1) philip k dick (7) pierre barbet (2) pierre boulle (1) ray bradbury (1) robert sheckley (3) robert silverberg (3) robot (1) robotváros (6) roger zelazny (1) rozsdamentes acélpatkány (2) sci fi (204) sf (205) stanislaw lem (8) státuscivilizáció (1) stephen king (3) szimulátor (1) sztrugackij (4) technicolor időgép (1) tigris (1) tigris! tigris! (2) top100 (1) transz (1) triffidek (1) tudományos (1) tudományos fantasztikus (205) ursula k leguin (3) vándor (1) venus (1) világok harca (1) walter m miller jr (1) william gibson (1) zsoldos péter (3) Címkefelhő

Frank Herbert: Dűne isten-császára

2015.05.09. 10:04 | fkristof | Szólj hozzá!

Share |
Címkék: sci fi frank herbert tudományos fantasztikus könyvborító sf

Azt kérdezi, mit rühellek a legjobban az Istencsászárban? Úgy érti, a Férgen kívül? Hát jól figyeljen rám: azokat a nyomorult próbáit. Próba reggel, próba este - másból sem áll ki a vén paszuly, mint ezekből a próbákból. Erről jut eszembe! Tudta, hogy volt egyszer egy rockzenekara? Nem? Ezen nem csodálkozom, egyszer sem léptek fel élőben, mert feszt csak próbáltak. Leto belépett a terembe, utána rákezdett, hogy “mikrofonpróba 1-2-3, mikrofonpróba 1-2-3”, azután ez ment perceken keresztül, utána aztán - na, hármat lehet találni - próba órákon át. A zenekar tagjai - három Halszólító leány - bármennyire is szerettek volna végre fellépni, egy szóval se mertek szólni az öregnek. Nevetséges volt az egész. Pár számuk címére azért még így is emlékszem (sajnos túlzottan is tökéletes a memóriám), úgy mint Próba cseresznye, A puding próbája meg a Próbafülke. (Moneo rendszerezett nyavajgásaiból)

Siona előtt is léteztek összeesküvők, akik többször is megpróbáltak az Istencsászár életére törni - rengeteg ilyen kísérletről találhatunk feljegyzéseket. Legendának tartják, de vélhetőleg van némi igazság alapja annak is, hogy a lázadóknak már korábban is szándékukban állt vízzel elpusztítani a nagyurat. Az ötlet akkor foganhatott meg bennük, amikor tudomást szereztek arról, hogy egy Sareer-i titkos raktár mélyén megszámlálhatatlan mennyiségben állnak rendelkezésre ősöregnek tűnő, de azért még mindig ép biciklis kulacsok. Azt ugyan senki sem tudta, hogyan kerülhettek a Dűnére évezredekkel korábban biciklis kulacsok (na jó, egyedül talán az összes ős emlékével rendelkező Istencsászár, ő nyilván tisztában volt az eredetükkel), de ilyen ártalmatlannak látszó használati tárgyak bevetése akkor is használható ötletnek tűnt. Szerveztek hát egy tíz fős különítményt, akiknek kiosztották a feladatot, hogy szerezzék meg a rakományt, ha kell, az életük árán is. Ezzel azonban vége is szakad a történetnek, egy forrás sem említi meg, hogy mi lett az összeesküvők sorsa - Leto életben maradt, szóval kétségtelennek tűnik, hogy ráfizettek a sündörgésre. Az mindenesetre biztos, hogy a kulacsok azóta sem kerültek elő. (Fülszöveg Az elveszett kulacsok nyomában - mítosz vagy valóság? című könyvhöz)

tumblr_mo0gsrw3nx1qm9hceo1_1280.jpg

81. Számítsa ki! Ha II. Letót egy év alatt három ghola akarta meggyilkolni, akkor hányadik Letót akarja tíz év alatt tizenkét ghola meggyilkolni? (Szöveges feladat a Mentát Képző Ált. Isk. alap kurzusának matematika tankönyvéből)

Nos, a következő sztori valahogy úgy szól, hogy az adóhatóság vagyonosodási vizsgálatot indított a 65. számú Duncan Idaho ghola ellen, amidőn besúgók révén szembesültek a ténnyel, hogy a manus egy valag pénzen csücsül. Még jó, hogy furdalta az oldalukat a kíváncsiság, mégis honnan szedte meg magát a csíra, amikor még alig tíz napja sunnyogott elő az Axlotl tartályából? Itt következik a csavar, ugyanis hamar napvilágot látott, hogy egy nagyszabású fogadási stikliről van szó. A történetírás egészen a vizsgálatig lezárultáig úgy gondolta, hogy az Istencsászár a gholák elpusztítására azok erkölcsi okokból történő fellázadása miatti kényszerült, ám egyszerre kiderült, hogy az éppen aktuális ghola annak függvényében írta alá a halálos ítéletét - kvázi magát a mindenható Istencsászárt manipulálva ezzel -, hogy a nagyobb fogadó irodák éppen milyen oddszot ajánlottak a halála esetén. Az elején egyegésznégy-egyegészhat körül mozgott az átlag, akkor némi alaptőkével megszedte magát, utána - amikor az fizetett jobban - strómanok révén fogadott rá, hogy életben marad pár évig, így amikor megint fölment a halála esetén fizetendő összeg, feltette a maradék pénzét a végzetére és felkúrta a Féreg agyát - egyszóval egészen brilliánsan eltaktikázgatott pár száz évig. A következő másolatának mindig hátrahagyott egy riduli kristályt az instrukciókkal meg az egyre gyarapodó bankszámla hozzáférhetőségének módjával. Mire a hatóság lefülelte, valami ötven kvadtrillióbilliómillió szolári zsetont tett felére a szűkösebb időkre. Persze felmerül a kérdés, hogy az Istencsászár miért hagyta magát manipulálni, hiszen feltételezhetően végig tudta, mire megy ki a játék - ha valaki, hát ő aztán mindenről tudott, ezt azért bátran kijelenthetjük. A válasz roppant egyszerű, már-már prózai. Idézzük: “Tudják, háromezer év alatt kibaszottul elunja ám magát az ember, ezért hajlamos szemet hunyni bármi felett, ami egy kis színt visz egyformán vánszorgó napjaiba.” Nem semmi a fickó, nem igaz? (Az Arany Ösvény mentén: csemegék és finomságok az uralkodó háza tájáról)

 



Bírtam-e a könyvet?: (3/5)
Értékeld a könyvet!: (0/5)

A bejegyzés trackback címe:

https://tufabor.blog.hu/api/trackback/id/tr237441690

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása