most olvasom

 

kommentek

+ könyvjelzőnek

Könyvjelzőhöz hozzáadás!

Népszámlálás

Visszatérő olvasóm vagy?
Igen !
Én is!
42
  
pollcode.com free polls

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Címkék

alapítvány (1) alfa hold (1) alfred bester (3) alien (3) anachronox (2) andre norton (1) apokalipszis (1) arthur c clarke (6) asimov (4) átjáró (3) a e van vogt (4) a feny ura (1) a lathatatlan ember (1) a sci fi mesterei (6) a sötétség balkeze (1) a város (1) beljajev (4) bioshock (1) c.s.lewis (1) clifford d simak (2) cyril m kornbluth (2) dark fantasy (1) donovan agya (1) douglas adams (2) douglas coupland (1) dűne (5) égi esztega (1) fantasztikus (1) farenheit (1) frankenstein (1) frank herbert (8) frederik pohl (8) fritz leiber (1) galaktika (1) gbk (23) george orwell (1) gyűrűvilág (1) harrison (3) heinlein (2) herbert george wells (3) horror (3) hozsánna néked leibowitz (1) isaac asimov (9) jack london (2) jack vance (1) jevgenyij zamjatyin (1) joe hill (2) john wyndham (2) jövőlátó ember (1) képregény (13) kipling (1) könyvborító (210) kossuth fantasztikus sorozat (13) kozmikus főnyeremény (1) kozmosz (4) különös históriák (4) kurt vonnegut (3) larry niven (1) logan futása (2) lovecraft (1) metánbusz (2) metró (3) metropolisz (1) michael crichton (4) mordecai roshwald (1) mzb (1) néked (1) philip k dick (7) pierre barbet (2) pierre boulle (1) ray bradbury (1) robert sheckley (3) robert silverberg (3) robot (1) robotváros (6) roger zelazny (1) rozsdamentes acélpatkány (2) sci fi (204) sf (205) stanislaw lem (8) státuscivilizáció (1) stephen king (3) szimulátor (1) sztrugackij (4) technicolor időgép (1) tigris (1) tigris! tigris! (2) top100 (1) transz (1) triffidek (1) tudományos (1) tudományos fantasztikus (205) ursula k leguin (3) vándor (1) venus (1) világok harca (1) walter m miller jr (1) william gibson (1) zsoldos péter (3) Címkefelhő

Greg Bear: Alapítvány és káosz

2015.11.23. 12:18 | fkristof | 4 komment

Share |
Címkék: sci fi tudományos fantasztikus könyvborító isaac asimov sf

Szokta valaki nézni a Maradj Talpon! című vetélkedőt? A pénteki adásban a kihívó játékos, Csaba (aki mellesleg húgom kollégája a tantestületben) egy számunkra tök egyszerű kérdésen esett ki: szegény ember még életében nem hallott a A triffidek napjáról. A Sherlock Holmes-féle deduktív logikát alkalmazva hamar megállapítottam, hogy Csaba nem tartozik a Tufabor hatvanegynéhány olvasója közé, ahogyan az a játékos sem, aki pár nappal előtte Lovecraft miatt vérzett el. Nos, amennyiben lenne olyan olvasóm, aki ebbe a játékba készül és neadjisten azt a kérdést tenné fel neki Gundel Takács Gábor, hogy mi a Második Alapítvány Trilógia középső regényének címe, az nyugodtan válaszolja azt, hogy Alapítvány és Káosz, hozzátéve: a szerző Greg Bear. Ez - tudniillik, hogy még a szerző neve is csípőből megy - ugyan már hencegésnek minősül, de oda se neki :) Elemezve a címet, az Alapítványról nem kell sokat szólni, azt már jól tudja minden sci-fi rajongó, mi fán terem, de hogyan furakszik a képbe az a fránya káosz? Skandar Graun, mindenki kedvenc fél-ork harcos-papja is Hari Seldon, a pszichohistórikusok és az Alapítvány eszméje ellen dolgozik, láncos buzogányával akadályozva a Birodalom túléléséért folytatott áldozatos munkát? Ilyenről szó sincs, épp elég káosz van a Birodalomban holmi harcos-papok nélkül is: a szokásos hatalmi játszmákon kívül - nem mintha ez nem lenne pont elég Hari Seldon életének megkeserítéséhez - egyre gyakrabban tűnnek fel a színen - az Alapítvány szemszögéből nézve a jó és a rossz oldalon egyaránt - mentalikus tudattal rendelkező egyének (talán az egyén szó itt találóbb, mint az ‘ember’ kifejezés, hiszen Giskard óta a robotoknál is előfordul ez a képesség), nem beszélve arról a nagyszámú robotról, akik a Trantor népei között elvegyülve manipulálják az eseményeket, gyakran egymással sem értve tökéletesen egyet a követendő irányról (nagyrészt a szerző is köréjük szövi a meséjét), sőt, még az előző kötetből, Az Alapítvány félelméből megismert mesterséges intelligenciák, a szimek is bekavarnak a cselekménybe, hiszen ők már eredetileg sem képviseltek egységes álláspontot szinte egyetlen kérdésben sem. A regény egyébként az Alapítvány első kötetének eseményei közé illeszkedik, amint arra a Bear-regény nagyon hasznos előszava rá is világít. Élvezetesebbnek találtam, mint az előzmény kötetet, s most már csak a befejező rész van hátra, amellyel terveim szerint hamarosan - remélhetőleg még az idén - jelentkezem itt, a Tufabor hasábjain (különösebb sietségre egyébként semmi okom, tekintve, hogy az előző posztom 3 hét leforgása alatt írd és mond 0 azaz, nulla vagy ha úgy tetszik zéró megtekintést produkált…gondolom mindenkinél kikötötték az internetet vagy ilyesmi).



Bírtam-e a könyvet?: (3/5)
Értékeld a könyvet!: (0/5)

A bejegyzés trackback címe:

https://tufabor.blog.hu/api/trackback/id/tr458101914

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ker0 2015.11.23. 21:29:23

Jelentem alássan én olvastam volt a zelőzőt is. Az blogmotorba lesz a zavar...

besucher 2015.12.05. 23:46:30

Elvitte a számlálót a dobogó szörnyeteg! Legalábbis Péterke kisfiam ezzel magyarázza a furcsaságokat mostanság...

fkristof 2015.12.06. 08:19:24

@besucher: Valahogy úgy...a blog összefoglaló oldalán a legfrissebb kommenteket se mutatja, illetve régebbiket jelenít meg, mert szerinte azok a legfrissebbek. Nem tesztelték elég alaposan a motort, igaz? :D Persze lehet, hogy nem túl gyakori a frissítési idő, én meg pont egy olyan pillanatban láttam valótlan értékeket, amikor még nem váltotta fel őket a valós. Nem értek hozzá. A dobogó szörnyeteg ebből a szemszögből (mármint a hozzá nem értés szemszögéből) nézve éppen olyan jó magyarázatul szolgál számomra, mint bármelyik másik :)
süti beállítások módosítása