most olvasom

 

kommentek

+ könyvjelzőnek

Könyvjelzőhöz hozzáadás!

Népszámlálás

Visszatérő olvasóm vagy?
Igen !
Én is!
42
  
pollcode.com free polls

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Címkék

alapítvány (1) alfa hold (1) alfred bester (3) alien (3) anachronox (2) andre norton (1) apokalipszis (1) arthur c clarke (6) asimov (4) átjáró (3) a e van vogt (4) a feny ura (1) a lathatatlan ember (1) a sci fi mesterei (6) a sötétség balkeze (1) a város (1) beljajev (4) bioshock (1) c.s.lewis (1) clifford d simak (2) cyril m kornbluth (2) dark fantasy (1) donovan agya (1) douglas adams (2) douglas coupland (1) dűne (5) égi esztega (1) fantasztikus (1) farenheit (1) frankenstein (1) frank herbert (8) frederik pohl (8) fritz leiber (1) galaktika (1) gbk (23) george orwell (1) gyűrűvilág (1) harrison (3) heinlein (2) herbert george wells (3) horror (3) hozsánna néked leibowitz (1) isaac asimov (9) jack london (2) jack vance (1) jevgenyij zamjatyin (1) joe hill (2) john wyndham (2) jövőlátó ember (1) képregény (13) kipling (1) könyvborító (210) kossuth fantasztikus sorozat (13) kozmikus főnyeremény (1) kozmosz (4) különös históriák (4) kurt vonnegut (3) larry niven (1) logan futása (2) lovecraft (1) metánbusz (2) metró (3) metropolisz (1) michael crichton (4) mordecai roshwald (1) mzb (1) néked (1) philip k dick (7) pierre barbet (2) pierre boulle (1) ray bradbury (1) robert sheckley (3) robert silverberg (3) robot (1) robotváros (6) roger zelazny (1) rozsdamentes acélpatkány (2) sci fi (204) sf (205) stanislaw lem (8) státuscivilizáció (1) stephen king (3) szimulátor (1) sztrugackij (4) technicolor időgép (1) tigris (1) tigris! tigris! (2) top100 (1) transz (1) triffidek (1) tudományos (1) tudományos fantasztikus (205) ursula k leguin (3) vándor (1) venus (1) világok harca (1) walter m miller jr (1) william gibson (1) zsoldos péter (3) Címkefelhő

Charles Stross: Pokoli archívum / A Betontehén-akció

2017.12.21. 09:55 | fkristof | 2 komment

Share |
Címkék: sci fi tudományos fantasztikus könyvborító sf

Noha Stross korábban ismertetett regényét, az Accelerando-t meglehetősen ambivalens érzésekkel helyeztem vissza a polcra, ez még egyáltalán nem akadályozott meg abban, hogy a szintén az Ad Astra gondozásában napvilágot látott Pokoli archívum című regényére is rávessem magamat. Az ok egyszerű és prózai: H. P. Lovecraft-tel, Cthulhu-val és csápokkal nekem szinte bármit el lehet adni - feltéve, ha olcsó...és ez a könyv most konkrétan olcsó volt. Felfoghatóság szempontjából vizsgálva talán egy-két fokkal kevésbé veszélyes, mint az Accelerando, bár azért ez a regény is meg van pakolva jócskán mindenféle - néhol az értelmezhetőséget erősen megnehezítő - idegen kifejezéssel és fogalommal, valamint durván a szakmaiság határát súroló elméleti kiselőadással (hogy milyen szakterületek bugyraiba kell alámerülnünk, hogy felfoghassuk, amit a szerző leír? matematika, informatika, fizika, biológia, történelem meg ilyesmik, és az okkult témák iránt sem árt befogadónak lennünk). A könyv főszereplője a brit titkosügynökség természetfölöttivel-okkultizmussal foglalkozó részlegének egy számítógépes nerd specialistája, Robert Howard (tipikus lovecrafti név, ha engem kérdeztek), aki E/1-ben adja nekünk a lazát (a szövege néhol talán túlzottan is erőltetett, egy idő után már fárasztó a srác), és aki többé-kevésbé izgalmas kalandokba keveredik a megbízatásai során, bár nem egy, nem kettő oldal a cégen belül lezajló apró-cseprő, szerintem hót unalmas szervezeti intrikákkal foglalkozik. Szóval a lényeg, ami köré a könyv egész felépül, és ami az én figyelmemet is felkeltette valahogy így foglalható össze: a világunkat a lovecrafti Nagy Öregek és egyéb démoni borzalmak folyamatos fenyegetésben tartják, az idézgetések és az okkultista praktikák és boszorkányságok pedig a modern matematikai-informatikai-elektronikai vívmányok segítségével pikk-pakk megvalósíthatók, ezért szükség van olyan titkosszolgálatokra, amelyek a háttérből 24/7-ben vigyáznak elménk épségére, meg úgy általában arra, hogy (szándékosan vagy csak színtiszta tudatlanság következtében) a Földet ne nyelje el egyik pillanatról a másikra valami kozmikus borzalom (a nagyfokú titkolózásra az egyszeri ember érdekében van szükség, hiszen többek között HPL novelláiból is jól tudjuk, hogy aki csak egy pillanatra is betekintést nyerhet a lepel mögé, az a józan eszével fizet érte). Mondjuk úgy közepesen ajánlott könyv, a téma és a megvalósítás igen érdekes, sajnos azonban a rinyagép főhős karakter meg úgy általában a szereplők viselkedése és megnyilvánulásai némileg rontanak az élvezhetőségen.

Nos kérem, ezzel zárom a 2017. évet Tufabor szempontból, a rossz hír, hogy egyelőre nincs is több poszt a tarsolyban, mert nem olvastam további sci-fi regényeket az elmúlt hónapokban, úgyhogy majd látjuk mi lesz jövőre, ígérni nem akarok semmit. Addig is: Kellemes Ünnepeket mindenkinek!



Bírtam-e a könyvet?: (4/5)
Értékeld a könyvet!: (0/5)

A bejegyzés trackback címe:

https://tufabor.blog.hu/api/trackback/id/tr6413515975

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

besucher 2017.12.21. 13:02:18

Aki e szuper blog igazi rajongója, ilyen pólót fog felvenni a fa alá: i.imgur.com/Aw1klc6.jpg
süti beállítások módosítása