most olvasom

 

kommentek

+ könyvjelzőnek

Könyvjelzőhöz hozzáadás!

Népszámlálás

Visszatérő olvasóm vagy?
Igen !
Én is!
42
  
pollcode.com free polls

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Címkék

alapítvány (1) alfa hold (1) alfred bester (3) alien (3) anachronox (2) andre norton (1) apokalipszis (1) arthur c clarke (6) asimov (4) átjáró (3) a e van vogt (4) a feny ura (1) a lathatatlan ember (1) a sci fi mesterei (6) a sötétség balkeze (1) a város (1) beljajev (4) bioshock (1) c.s.lewis (1) clifford d simak (2) cyril m kornbluth (2) dark fantasy (1) donovan agya (1) douglas adams (2) douglas coupland (1) dűne (5) égi esztega (1) fantasztikus (1) farenheit (1) frankenstein (1) frank herbert (8) frederik pohl (8) fritz leiber (1) galaktika (1) gbk (23) george orwell (1) gyűrűvilág (1) harrison (3) heinlein (2) herbert george wells (3) horror (3) hozsánna néked leibowitz (1) isaac asimov (9) jack london (2) jack vance (1) jevgenyij zamjatyin (1) joe hill (2) john wyndham (2) jövőlátó ember (1) képregény (13) kipling (1) könyvborító (210) kossuth fantasztikus sorozat (13) kozmikus főnyeremény (1) kozmosz (4) különös históriák (4) kurt vonnegut (3) larry niven (1) logan futása (2) lovecraft (1) metánbusz (2) metró (3) metropolisz (1) michael crichton (4) mordecai roshwald (1) mzb (1) néked (1) philip k dick (7) pierre barbet (2) pierre boulle (1) ray bradbury (1) robert sheckley (3) robert silverberg (3) robot (1) robotváros (6) roger zelazny (1) rozsdamentes acélpatkány (2) sci fi (204) sf (205) stanislaw lem (8) státuscivilizáció (1) stephen king (3) szimulátor (1) sztrugackij (4) technicolor időgép (1) tigris (1) tigris! tigris! (2) top100 (1) transz (1) triffidek (1) tudományos (1) tudományos fantasztikus (205) ursula k leguin (3) vándor (1) venus (1) világok harca (1) walter m miller jr (1) william gibson (1) zsoldos péter (3) Címkefelhő

Andre Norton: Sargasso a világűrben

2011.06.29. 14:32 | fkristof | 2 komment

Share |
Címkék: sci fi tudományos fantasztikus könyvborító sf kossuth fantasztikus sorozat andre norton

Idén is úgy tettem, mint tavaly előtt: beszereztem egy SF sorozat jó csomó kötetét, bár ezúttal a Galaktika Baráti Kör kiadványainál egy jóval szerényebb kötetszámmal rendelkező sorozatot választottam, a Kossuth Fantasztikus könyveket (és persze abból sem sikerült az összesre szert tennem, legalábbis egyelőre). Szóval csak szólok, hogy bár eddig is szemezgettem a KF könyvek közül - A Venus-üzlet, Az alagút, valamint az Utópia 14 című könyvekre kell gondolni - de a közeljövőben lesz még belőlük több is. A múlt héten a Facebookon nagy sebbel-lobbal megírtam az ismerősöknek, hogy új bejegyzést tettem a Tufaborra, nevezetesen az Andre Norton: Sargasso a világűrben címűt, ami persze egy baromság volt, mert a bejegyzés A Klau rabszolgáiról szólt, azonban az a négy ismerős szerintem nem nagyon izgatta magát a bakin :) Ennek ellenére úgy éreztem, hogy ki kell köszörülnöm a csorbát, ezért következzék most az említett regény borítóinak gyűjteménye. Még pár szót szólva a Kossuth Fantasztikus sorozatról, azt találom benne kifejezetten jó húzásnak, hogy a szerkesztő, Kuczka Péter mindegyik regény végén ír egy pár oldalas kis tanulmányt, ami többé-kevésbé bemutatja az olvasónak az alkotót, illetve a regényét is besorolja valahová a műfajba, illetve mutat még példákat hasonló művekre is. Ez a kötetvégi ismertető a Kozmosz sorozatban is fellelhető (nem biztos, hogy minden könyvben, sajnos nekem sincs meg az összes, úgyhogy nem tudom leellenőrizni), de a későbbiek során megjelenő regényekből már sajnos száműzték ezeket az esszéket. Szerintem jók voltak.

Néhány szóban megnyilvánulok a regényről is: a Sargasso a világűrben egy kalandos sci-fi történet, nem különösebben kiemelkedő alkotás, de azért szórakoztató - egy könnyed kis mese egy csapat kereskedőről, akik nem is annyira akaratuk ellenére leszállnak egy felderítetlen bolygóra. Azért nem lakatlant írok, mert természetesen a felderítés során kiderül, hogy egyáltalán nem az, sőt, egy igen veszélyes rablóbanda tartja az uralma alatt és nem mellékesen tele van lezuhant és kifosztott űrhajók roncsaival. A zöldfülű főhős, Dane Thorson és leleményes kollégái úgy döntenek, hogy a végére járnak a roncsok történetének és egyben kalózok üzelmeinek is véget vetnek. A Klau rabszolgáinál azért jobb, de amúgy hasonló kategória.

A mellékelt csoda címe: Dane Thorson. És még egy érdekesség, amire ráleltem: az album második képe nem a Sargassohoz tartozik, de igen feltűnően hasonlít a magyar borítóra. Vagy fordítva.



 

 

Bírtam-e a könyvet?: (3/5)
Értékeld a könyvet!: (0/5)

A bejegyzés trackback címe:

https://tufabor.blog.hu/api/trackback/id/tr593024681

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

acélpatkány · http://acelpatkany.blogspot.com/ 2011.06.29. 21:20:00

Anno tizenkét-tizenhárom évesen olvastam, tetszett, de már akkor is ifjúsági könyvként gondoltam rá. Annak szerintem tökéletesen megfelel.

sf sirató 2011.07.09. 05:08:37

Andre Norton egész munkássága – elméleti műveit leszámítva talán – az a fajta sci-fi és fantasy, amit a közvélekedés szerint az ember gyereke tíz- és harmincéves kora közt olvas. :)
A Kozmosz-sorozatban meg volt, hogy két röpke tanulmány is helyet kapott a kötet végén: egy a regény témájához kapcsolódva, egy pedig a szerző kilétéhez. Aztán sajnos ez a szokás a 80-as években szép lassan elmaradt:(
süti beállítások módosítása