most olvasom

 

kommentek

+ könyvjelzőnek

Könyvjelzőhöz hozzáadás!

Népszámlálás

Visszatérő olvasóm vagy?
Igen !
Én is!
42
  
pollcode.com free polls

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Címkék

alapítvány (1) alfa hold (1) alfred bester (3) alien (3) anachronox (2) andre norton (1) apokalipszis (1) arthur c clarke (6) asimov (4) átjáró (3) a e van vogt (4) a feny ura (1) a lathatatlan ember (1) a sci fi mesterei (6) a sötétség balkeze (1) a város (1) beljajev (4) bioshock (1) c.s.lewis (1) clifford d simak (2) cyril m kornbluth (2) dark fantasy (1) donovan agya (1) douglas adams (2) douglas coupland (1) dűne (5) égi esztega (1) fantasztikus (1) farenheit (1) frankenstein (1) frank herbert (8) frederik pohl (8) fritz leiber (1) galaktika (1) gbk (23) george orwell (1) gyűrűvilág (1) harrison (3) heinlein (2) herbert george wells (3) horror (3) hozsánna néked leibowitz (1) isaac asimov (9) jack london (2) jack vance (1) jevgenyij zamjatyin (1) joe hill (2) john wyndham (2) jövőlátó ember (1) képregény (13) kipling (1) könyvborító (210) kossuth fantasztikus sorozat (13) kozmikus főnyeremény (1) kozmosz (4) különös históriák (4) kurt vonnegut (3) larry niven (1) logan futása (2) lovecraft (1) metánbusz (2) metró (3) metropolisz (1) michael crichton (4) mordecai roshwald (1) mzb (1) néked (1) philip k dick (7) pierre barbet (2) pierre boulle (1) ray bradbury (1) robert sheckley (3) robert silverberg (3) robot (1) robotváros (6) roger zelazny (1) rozsdamentes acélpatkány (2) sci fi (204) sf (205) stanislaw lem (8) státuscivilizáció (1) stephen king (3) szimulátor (1) sztrugackij (4) technicolor időgép (1) tigris (1) tigris! tigris! (2) top100 (1) transz (1) triffidek (1) tudományos (1) tudományos fantasztikus (205) ursula k leguin (3) vándor (1) venus (1) világok harca (1) walter m miller jr (1) william gibson (1) zsoldos péter (3) Címkefelhő

Christopher Priest: A tökéletes trükk

2013.03.18. 09:33 | fkristof | 1 komment

Share |
Címkék: sci fi tudományos fantasztikus könyvborító sf

Lenne három kérdésem. Az első: kinek van közületek ősellensége? Olyasféle, aki lépten-nyomon az életetekre tör vagy “csak” folyton borsot tör az orrotok alá? Hát nekem szerencsére nincsen (illetve nem vettem még észre), de azért el lehet képzelni, hogy mekkora bosszúságokkal jár az ilyesmi, pláne, ha nem vagy annyira harcedzett és naprakész a témában, mint mondjuk Batman vagy Jockey Ewing. A tökéletes trükk meséje ugyanis egy elmérgesedett ellentéten alapszik, és ami miatt két rivális bűvész szívatja egymást a viktoriánus London színpadain és a kulisszák mögött. Tipikus példája annak, amikor egy hülyeség miatt összevész két ember, aztán a bosszúvágy miatt elkezdik egymás életét megnyomorítani, az események egyre csak durvulnak, szívatás szívatást szül, míg végül már senki sem tudja a másikat megállítani és egy szép napon már arra sem emlékszik, hogy mivégre is tört ki ez a fene nagy háborúskodás? No jó, jöhet a második kérdés, egy még inkább idevágó: elolvasnátok-e egy olyan könyvet, amit már láttatok filmen vagy éppen fordítva? (Bár a fordított esetnél, úgy gondolom, azért egyszerűbb a helyzet, noha nagy csalódásokat okozhat, ha a filmet elrontották.) A tökéletes trükk esetében talán nem teljesen alaptalan egy ilyen kérdést feltenni, mivel egy elég frankó kis filmet készítettek Christopher Priest regényéből, amit egyrészt hamarabb adtak ki itthon, mint a forgatókönyv alapjául szolgáló regényt, másrészt a bűvészek konfliktusát sem feltétlenül érti meg teljes mélységeiben a néző és előfordulhat, hogy a fotelből felállva kedve támad utánaolvasni az elmérgesedett párviadalnak (értsd: én csak második nézésre fogtam föl a sztorit, de a megvilágosodással együtt a kedvem is megjött, hogy elolvassam a regényt). Ebből kiindulva azt is el tudom képzelni, hogy a könyvet sem könnyebb kapásból megszeretni; lehet, hogy a megfelelő sorrend jelenti a megoldást: a saját esetemet véve alapul én azt javaslom, hogy akit érdekel, az előbb tekintse meg a filmet, mert úgy már könnyebb lesz a könyvet forgatni (az ellenkező sorrend sikerességében sajnos nem vagyok teljesen biztos, bár az e-kultúra ismertetőjében éppen a regény elolvasását javasolják elsőnek). A két történet nem fedi teljesen egymást, ezért bátran merem ajánlani a regényt azoknak, akiknek a film elnyerte a tetszését; nyugodjanak meg, újdonságok is lesznek benne - akinek a mozi nem jött be, az viszont a könyvvel se nagyon próbálkozzon, ugyanolyan hosszú és a naplószerű írásmód sem teszi túlzottan lendületessé az olvasmányt. Kárpótol viszont a viktoriánus hangulat és a különleges történet. Végül a harmadik kérdés: és mi köze ennek a regénynek a sci-fihez, a fantasztikumhoz? Asszem magán a “tökéletes trükkön” kívül semmi, de piszkos jól sikerült a magyar kiadás borítója.



Bírtam-e a könyvet?: (4/5)
Értékeld a könyvet!: (0/5)

A bejegyzés trackback címe:

https://tufabor.blog.hu/api/trackback/id/tr645140675

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

besucher 2013.03.18. 23:34:21

Ez egy szuper film! Kétszer is megnéztem! A youtube-on is fenn van teljes magyar változatban. Remek színészek is vannak benne - talán nem véletlenül említetted Batmant a bevezetőben.
süti beállítások módosítása